Irma hurrikán: Ezt a szabadban nem lehet túlélni

Fotó: AFP / KEVIN BARRALLON

-

Donald Trump az Irma hurrikán által veszélyeztetett államok kormányzóival egyeztetett.


Több mint másfélmillió háztartás és üzlet maradt áram nélkül Floridában. Az Irma hurrikán a Keys-szigetek után a kora délutáni órákban elérte Miamit és az állam délnyugati vidékét. A vihar óránkénti 210 kilométeres széllökésekkel tombolt, Miami tengerparti utcái víz alá kerültek. A trópusi ciklon már az USA-ban is szedett áldozatokat: három ember az erős széllökések miatti autóbalesetekben vesztette életét a hét végén.

Miami belvárosában felhőkarcolókat rongált meg a szél, a városközpont – alig kétszáz méterre a tengerparttól – víz alatt állt, egyes részeken derékig ért a víz. A vízszint várhatóan még emelkedik, a széllökések ugyanis tízméteresre korbácsolják a tenger hullámait. A Keys-szigetcsoporthoz vezető országút teljesen eltűnt a víz alatt.

Az országos meteorológiai szolgálat háromóránként ad ki jelentést, és háromóránként tart tájékoztatót Rick Scott floridai kormányzó is. A kormányzó arra figyelmeztetett, hogy az időközben 3-as erősségűre csökkent hurrikán is életveszélyes, az állam Mexikói-öböl menti nyugati partvidékén akár ötméteres áradatot is a szárazföldre zúdíthat az óriási erejű szél. Scott azt mondta: aki nem tudott vagy nem akart elköltözni a vihar elől, semmiképpen ne hagyja el otthonát. „Ezt a vihart a szabadban nem lehet túlélni”.

Miami rendőrsége a vihar miatt nem fogadott segélyhívást. A városban vasárnap délután tornádóriadót hirdettek. Közép-Florida több vidékén szintén tornádóriadó van érvényben.

Tombolt a vihar Florida Mexikói-öbölnél fekvő partvidékén is. A tampai polgármester szerint pokoli a helyzet. A tampai Busch Garden parkból 12 ezer állatot – köztük több száz vörös flamingót – szállítanak el Georgiába. Florida fővárosában, Tallahassee-ban vasárnap este lezárják a repülőteret.

A hurrikán Georgia, Tennessee, Észak- és Dél-Karolina, valamint Alabama államokat fenyegeti, összesen 65 millió embernek kell szembenéznie a viharral.

A Floridával határos Georgiában Nathan Deal kormányzó az állam egész területére szükségállapotot hirdetett ki. Az állam part menti vidékein már szerdán elrendelték a kötelező kiürítést.

Donald Trump elnök – aki a Camp David-i rezidencián tölti a hétvégét – állandó kapcsolatban áll a floridai kormányzóval, és vasárnap délután beszélt Alabama, Georgia, Tennessee és Dél-Karolina kormányzóival is. Mike Pence alelnök és a kormány több tagja várhatóan vasárnap késő délután ellátogat a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal, a FEMA központjába.

A Fehér Ház bejelentette, hogy az elnök katasztrófa sújtotta területnek minősítette Puerto Ricót és a szövetségi segélyalapokat elérhetővé tette az amerikai Virgin-szigetek számára is. A Virgin-szigeteken azonban egyelőre még nem kezdődött meg az Irma hurrikán utáni takarítás, a szigeteket ugyanis pár napon belül eléri a José hurrikán.