Irdatlan pénzeket tapsolt el a kormány sutyiban

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A tartalékból rengeteg pénz ment el előre tervezhető kiadásokra a Policy Agenda szerint.


Az elmúlt években 328,4 milliárd forint rendkívüli tartalék sorsáról döntött a harmadik Orbán-kormány, míg 2010 óta 783 milliárd forintot költött el ilyen módon. Ez azt jelenti, hogy havonta 10,4 milliárd forintot költött átlagosan a kormány a tartalékból – írta a Világgazdaság a Policy Agenda adatai alapján. Ez a pénz elosztható csupán egy kormányhatározattal, amelyhez nem társul indoklási kötelezettség sem.


A tartalékot arra találták ki, hogy az előre nem tervezhető kiadások forrása viszonylag gyorsan előteremthető legyen – tipikusan ilyen az árvízvédelem, amelynek költségeit nem lehet előre kiszámolni. De az évközi törvénymódosítások is generálhatnak korábban nem tervezett kiadást. Erre példa a magáncsőd intézményének bevezetése, amely megkövetelte egy apparátus felállítását is. A tartalék elköltésével tehát alapvetően semmi gond nincs, ez olyan, minit a pénztárcánkban az apró.

Ugyanakkor csak a 2014-es kormányalakítás óta a tartalékból finanszírozott kiadások 36 százaléka olyan célra ment, amely a kormányzat működéséhez kellett – számol a Policy Agenda. Vagyis lényegében előre látható költségeket nem terveztek bele a költségvetésbe, inkább a tartalékból finanszírozták. Példaként hozható a Klik működése, amelyre 2015-ben 26,7 milliárd forintot kellett év közben átcsoportosítani, különben likviditási problémák lettek volna. Kérdés, nem lehetett volna-e ezt korábban is jobban tervezni.


Megszavazták maguknak a költhető tartalékot


De 2010 óta 50,2 milliárd forintot kapott a sport terület extra támogatásként (2014 óta 14,5 milliárd forintot, benne az olimpia 2024 projekttel), míg például a migrációs helyzet kezelésére 33,2 milliárdot csoportosítottak át (ebben benne van a népszavazás is). A 2014-es kormányalakítás óta csak a Bethlen Gábor Alap év közben 14 milliárd forintot kapott olyan programok támogatására, melyek akár előre tervezhetőek is lehettek volna. Ez a tartalékból felhasznált összes költés 4 százalékát jelenti.

Mindez azt jelenti, hogy 2010 óta közel 800 milliárd forintot osztott szét a kormány úgy, hogy a pénzek sorsáról egy szimpla kormányhatározat döntött. Összehasonlításképpen: a frissen kijött első nyolchavi államháztartási hiány a becslések szerint 274 milliárd forint. A hasraütés-szerűen szétosztott pénz pedig az éves GDP 2,5 százalékára rúg.