Irányíthatták a terroristát

Fotó: MTI/EPA/DPA / DANIEL KARMANN

-

Kétséges, hogy az ansbachi merénylet elkövetője éppen akkor akarta működésbe hozni a pokolgépet, amikor felrobbant, és valószínű, hogy valaki irányította a háttérből - mondta a bajor tartományi belügyminiszter.


Joachim Herrmann a tartományi kormány Gmund am Tegernsee településen tartott tanácskozásának szünetében újságíróknak elmondta: a szíriai elkövető a péntek este történt robbanás előtti percekben mobiltelefonján egy azonnali üzenetküldő alkalmazással „intenzív” üzenetváltást folytatott egy ismeretlennel, aki „nagymértékben befolyásolta a merényletet„. Nem tudni, hogy az illető hol tartózkodott az üzenetváltás idején, és hogy az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozik-e - mondta a miniszter.

Hozzátette, hogy a merénylet helyszínén és az elkövető szállásán talált nagy összegű készpénz szintén arra utal, hogy voltak megbízói. Mint mondta, valószínűtlen, hogy az összeget meg lehetett spórolni a menekülteknek járó készpénzes támogatásból.

Azt a kérdést is vizsgálják, hogy az elkövető valóban akkor akarta-e működésbe hozni a pokolgépet, amikor felrobbant. A szemtanúk beszámolói és az üzenetváltás alapján kétséges, hogy éppen abban a percben akart robbantani - mondta a miniszter.