Iránt bírálta az Arab Liga

Forrás: MTI

-

Kevés konkrét lépést, de hosszú bírálatot tartalmazó határozatot hoztak Irán és a vele szövetséges libanoni Hezbollah szervezet ellen vasárnap esti kairói tanácskozásukon az Arab Liga külügyminiszterei.


A tanácskozás összehívását Szaúd-Arábia kérte, hogy megvitassák, hogyan lehet kivédeni az arab országok belügyeibe való iráni beavatkozás, valamint a biztonság és a béke megsértésére tett kísérleteket. A külügyminiszterek Rijád kívánságának megfelelően hoztak egy határozatot, miszerint Irán destabilizálja a térséget. Bejelentették, hogy "tájékoztatják az ENSZ Biztonsági Tanácsát Irán tevékenységéről, mindenekelőtt a jemeni síita lázadók támogatásáról, egyelőre nem kérik a BT összehívását" - közölte Ahmed Abul Geit, az Arab Liga főtitkára.

Az egyetlen konkrét büntetés, amelyet a külügyminiszterek hoztak, hogy az arab távközlési műholdak beszüntetik az Irán finanszírozta tévéadók műsorának sugárzását.

Korábban a tanácskozáson Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter közölte: "Szaúd-Arábia nem szemléli tétlenül Irán agresszióit, és minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy megvédje nemzetbiztonságát és népét". A Rijáddal szövetséges Bahrein külügyminisztere szintén Iránt és a szövetségeseit bírálta.

A terrorista Hezbollah libanoni síita szervezet Irán meghosszabbított karja a térségben, és Libanon a terrorszervezet teljes ellenőrzése alatt áll - mondta Háled bin Ahmed al-Kalifa sejk.

Az utóbbi hónapokban kiéleződött a feszültség a két közép-keleti regionális hatalom, a szunnita Szaúd-Arábia és a síita Irán között, amelyek számos kérdés - így a jemeni és a szíriai háború, valamint a libanoni helyzet - megítélésében ellentétes nézeteket vallanak.

Szaad Haríri volt libanoni miniszterelnök korábban azzal vádolta meg Iránt és a Hezbollahot, hogy rátették a kezüket az országra.