Iráni felzúdulás atomprogramügyben

Fotó: Europress/AFP / Béla Fotós

Az iráni atomprogramról szóló és az egész világ számára biztató eredményekkel zárult tárgyalások után Irán most Izrael miatt nem akar részt venni a folytatásban.


Az iszlám köztársaság külügyminisztere leszögezte: ha Izrael igen, akkor ők nem. Vagyis ha Izraelt meghívják az atomprogramról szóló tárgyalásokra, akkor Irán nem vesz részt azokon. Mindezt azzal kapcsolatban mondta az iráni külügyminiszter, hogy egy felvetés szerint Izrael esetleg részt venne a Hatok, az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt állandó tagja és Németország alkotta csoport, illetve Irán közötti tárgyalásokon. „Ilyesmi soha nem fog megtörténni, semmiképpen nem leszünk egy teremben a cionista rezsim képviselőivel” - mondta a külügyminiszter.  


Megállapodtak, de Izraelnek nem tetszett

A Hatok és Irán vasárnap állapodott meg az iszlám ország atomprogramjáról. Irán egyebek mellett kötelezettséget vállalt arra, nem dúsítja 5 százaléknál magasabbra uránkészleteit, nem fejleszti tovább nukleáris programját, illetve lehetővé teszi létesítményeinek helyszíni ellenőrzését. A megállapodással mind a Hatok, mind Irán elégedett volt. Egyedül Izrael kritizálta a megegyezést. A zsidó államnak alapvetően nem tetszik, hogy a tárgyalások ellenére megmaradtak az iráni atomprogram alapelemei, ráadásul enyhítették az Irán elleni szankciókat.

A diktátor című Sacha Baron Cohen-film egyik jelenete a címszereplő, Aladeen tábornok atomlétesítményében játszódik. A vezető megtekinti, hogyan áll atomprogramja, de csalódottan tapasztalja, hogy a rakéta nem túl kolosszális méretű. „Minden barátomnak van nukleáris fegyvere, még Ahmadinezsádnak is” – csattan fel Aladeen, Irán volt elnökére utalva. De itt még nem ér véget a dolog: felidézik számára, hogy a volt atomtudósa azért nincs jelen, mert már két éve kivégeztette. És valóban: a Nuclear Nadal által tervezett rakétának ugyanis gömbölyű, és nem hegyes vége volt, márpedig Aladeen szerint „a gömbölyű nem félelmetes, szemben a hegyessel”, az „ellenség” pedig kinevetné ezért a rakétáért.