Iránban komoly dolog az irodalom, börtön és korbács járhat érte

-

Iránban igazi, véres kultúrharc folyik a reformista és a konzervatív erők közt: kilenc, illetve tizenegy év börtön és 99 korbácsütés járt néhány posztmodern szonettért és kézfogásért.


Bebörtönöztek és egyenként 99 korbácsütésre ítéltek Iránban két költőt, azzal a váddal, hogy munkásságukkal többek között államellenes propagandát folytattak - jelentette kedden az AP amerikai hírügynökség. Fatemeh Ekteszarit és Mehdi Muszavit először 2013 decemberében vették őrizetbe, néhány hónappal Haszan Róháni iráni elnök hivatalba lépése után.

A civilben szülészorvosként dolgozó Ekteszarit 11 év börtönre, míg a szintén orvos végzettségű Muszavit kilenc év szabadságvesztésre, ezen felül mindkettejüket korbácsütésekre ítélték többek között államellenes propaganda és „szentségek megsértése” címén – számolt be a fejleményről a PEN America írószövetség. A korbácsütéseket az AP szerint azért kapják, mert kezet fogtak az ellenkező nem tagjaival.

Az irodalmi élet fellendítését és a szólásszabadság védelmét zászlajára tűző amerikai szervezet közlése szerint a két versíró valószínűleg azért szúrta az iráni hatóságok szemét, mert munkásságukat külföldön is ismerik. Mindkettő „posztmodern gázel” költőnek mondja magát, aki a hagyományos perzsa szerelmi szonett műfajának felélesztésével mondja el a jelenkor politikai és társadalmi problémáit. Muszavi egyik versének címe a Félek, amely a mai Iránban sokak által érzett üldözési mániáról szól. Egyelőre sem iráni tisztségviselők, sem az állami média nem kommentálta a költők elleni ítéleteket.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy a két művész elítélése újfent rávilágít a rendőrség, igazságszolgáltatás vagy a hadsereg soraiban lévő iráni keményvonalasok és a Nyugat felé nyitni próbáló, Haszan Róháni elnök által is képviselt mérsékeltebb tábor szembenállására. Az iráni keményvonalasok a Nyugathoz való közeledést – beleértve az idén nyáron a nagyhatalmakkal megkötött atomalkut is – az erkölcsi hanyatlás jelének és az iszlám köztársaságra nézve fenyegetőnek tartják.

Ebben a hónapban egy ismert iráni filmrendezőt és producert, Kejvan Karimit szintén munkássága és a „szentségek megsértése” miatt hat év börtönre és 223 korbácsütésre ítélték. Iránban gyakran válnak a hatóságok célpontjaivá a művészek. Tavaly májusban azért vettek őrizetbe egy fiatalokból álló csoportot, mert egy videofelvétel szerint Pharrell Williams Happy című számára táncoltak. Bár elfogásuk széles körű tiltakozást váltott ki – még maga a sláger előadója is bírálta a lépést – a táncolókra egyenként fél év felfüggesztett börtönt és 91 korbácsütést szabtak ki.