Irán újra ad el olajat Európának, cserébe rengeteg fegyvert venne

Fotó: AFP / DAVID BUIMOVITCH / AFP / DAVID BUIMOVITCH

-

Három év szünet után megérkezett Európába az első iráni olajszállítmány és további két szállítmány várható a következő napokban. Hír még, hogy Teherán legkevesebb nyolcmilliárd dollár értékben vásárolna fegyvereket Oroszországtól


A Total francia olajcég olajszállítója hétfőn futott be Európába 2 millió hordó iráni kőolajjal. További 1 millió hordó kőolaj érkezik kedden a spanyol Cepsa rendelésére. A harmadik hajót, amely szintén 1 millió hordó kőolajat szállít, a hétvégén töltik fel egy iráni kikötőben a Lukoil orosz olajcég Litasco nevű kereskedelmi vállalkozása megbízásából.

Irán az ellene néhány éve életbe léptetett nemzetközi szankciók miatt nem tudott exportálni Európába, és Ázsiába is csak korlátozottan.

Nemrég azonban feloldották a Teheránnal szembeni olajszankciókat, aminek a hatására Irán máris felgyorsította olajtermelését. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint az iráni olajtermelés januárban napi 80 ezer hordóval, 2,99 millió hordóra bővült.

Franciaország és Irán január végén állapodtak meg évi 200 ezer autó gyártásáról, amire a a francia Peugeot-Citroen és az iráni Khodro járműgyártó cég vállalkozik közösen.


Feloldották az embargót.


Akkor lenne pár Szuhoj és tank

Irán nemcsak elad, hanem venne is: a Kommerszant című moszkvai lap szerint legkevesebb nyolcmilliárd dollár értékben vásárolnának fegyvereket Oroszországtól.

Teherán már átadta Moszkvának azoknak a hadieszközöknek és fegyvereknek a listáját, amelyeket iráni katonai illetékesek be akarnak szerezni Oroszországtól.

A lap szerint Hoszein Dehgán iráni védelmi miniszter hétfőn kezdődött kétnapos moszkvai látogatásakor hangsúlyt kap a már aláírt katonai megállapodások végrehajtása, így az Sz-300-as légvédelmi rendszerrel leszállítása Iránnak, de a teheráni illetékesek nem rejtik véka alá azt sem, hogy a legkorszerűbb, Sz-400-as Triumf típusú légvédelmi ütegeket is vásárolnának az oroszoktól.

Az iráni védelmi miniszter a minap azt is bejelentette, hogy országa szerződést fog aláírni Oroszországgal Szuhoj-30-as típusú harci repülőgépek vásárlásáról. Irán T-90-es harckocsikat, Basztion típusú önjáró rakétarendszerek és katonai oktató helikoptereket is vásárolna.

A Kommerszant megjegyezte, hogy két dolog zavarhatja meg az iráni fegyvervásárlási tervek megvalósítását. Egyrészt a pénz hiánya: Irán orosz hitelre vásárolna fegyvereket, de a gazdasági válság miatt Moszkva nem hajlik erre.

A másik tényező az ENSZ Biztonsági Tanácsának tavalyi, 2231-es számú határozata, amely nyugtázza az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodást, de kiköti, hogy 2020-ig minden esetben a BT engedélye kell a hagyományos fegyverek eladásához Iránnak, márpedig az Egyesült Államok bizonyosan vétót emelne az orosz-iráni fegyverügyletek ellen.