Irán párbeszédet folytatna a szomszédaival

Forrás: Wikipédia/CC BY-SA 3.0/Chronus

-

Regionális párbeszédet szorgalmazott Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a müncheni biztonsági konferencián vasárnap; a kezdeményezést azonban Rijád elutasította.


Az iráni diplomácia vezetője azt kérte a Perzsa-öböl menti szunnita arab államoktól, hogy a térségbeli erőszak és feszültség hatékony kezelése érdekében nyújtsanak békejobbot a síita iszlám köztársaságnak. Viszont Izraellel nem készek párbeszédet folytatni.
Mindezzel szemben Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter vasárnap azt állította, hogy Irán végső célja a térségbeli országok biztonságának aláásása, és összefogásra szólított fel Teheránnal szemben.
Az Öböl-menti Együttműködési Tanács hat arab tagja - élükön Szaúd-Arábiával - pedig azzal vádolja Iránt, hogy az „oszd meg és uralkodj” elvét alkalmazva beavatkozik a térség országainak belpolitikájába és feszültséget szít a kisebbségek körében. Zaríf békejobbját Szaúd-Arábia rögtön elutasította, és jelezte: jelenleg nem tudja elképzelni a közeledést Iránnal.
A konferencián Zaríf újfent hangsúlyozta: Irán nem törekszik atomfegyverek kifejlesztésére. Donald Trump amerikai elnök kormányának kemény retorikájával és fenyegető hangnemével kapcsolatban Zaríf azt mondta: országát nem érdeklik a fenyegetések, ellenben jól reagál a tiszteletre.
Amerikai republikánus szenátorok vasárnap viszont azt mondták el, hogy újabb szankciókat terveznek Teheránnal szemben.