Irán nem tiltja ki az érvényes vízummal rendelkező amerikaiakat

Fotó: MTI/AP / Ebrahim Noruzi

-

Teherán szerint a beutazási tilalom csak a szélsőségeseknek kedvez.


Irán nem tesz visszamenőleges hatályú intézkedéseket az állampolgárait kitiltó amerikai rendeletre, minden, érvényes iráni vízummal rendelkező amerikait szívesen lát az országban – írta Mohamed Dzsavád Zaríf külügyminiszter a Twitteren. „Miközben tiszteljük az amerikaiakat, és


különbséget teszünk köztük és az ellenséges amerikai politikák között,

Irán viszonozni fogja a lépést állampolgárai védelmének érdekében” – írta Zaríf.

A külügyminiszter szerint a beutazási tilalom nagy ajándék az utánpótlást kereső szélsőségeseknek és támogatóiknak.


A kormány idiotizmusa

Ali Laridzsáni házelnök szerint Donald Trump döntése az amerikai kormány „elképzeléseinek és viselkedésének idiotizmusát” jelzi. Szerinte Washington „még a saját árnyékától is megijed, de rámutat rasszista és erőszakos jellemvonásaira is, amelyeket


a demokrácia és az emberi jogok védelmezőjének csalóka álarca mögé rejt.

Teheránban feldúltan fogadták, hogy Trump 7 muszlim ország – köztük Irán – állampolgárait kitiltotta az Egyesült Államokból, és válaszlépéssel fenyegetőztek. Irán attól tart, hogy a washingtoni döntés tovább szítja a feszültséget a Nyugat és a muszlim világ között, és ezzel a terroristákat hozza előnybe.


Kapcsolat nélkül

A tilalom számos iránit érint, akik a márciusi perzsa újév alkalmából azt tervezték, hogy felkeresik az Egyesült Államokban élő hozzátartozóikat. Az USA-ban legalább egymillió iráni él, és az iszlám köztársaság több tízezer állampolgára látogat el az országba évente.

Teherán és Washington között csaknem 4 évtizede megszakadt a diplomáciai kapcsolat, és Irán az USA egyik geopolitikai vetélytársa a Közel-Keleten.