Irán nem tárgyal a ballisztikus rakétáiról

Fotó: RIA Novosti / Iliya Pitalev

-

Irán vasárnap elutasította Emmanuel Macron francia elnök felszólítását, hogy kezdjenek tárgyalásokat ballisztikus rakétaprogramjáról, amely Teherán szerint kizárólag védelmi célokat szolgál.


Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók a minap ballisztikus rakétát lőttek ki a rijádi Háled király nemzetközi repülőtérre, de a fegyvert még a levegőben sikerült megsemmisíteni.

Macron csütörtöki dubaji látogatása során kijelentette, hogy nyilvánvalóan iráni volt a lázadók által Rijádra kilőtt rakéta, aggodalmának adott hangot az iráni ballisztikus rakétaprogramot illetően, és szankciókat helyezett kilátásba.

"Tárgyalásokat kellene kezdenünk az iráni ballisztikus rakétákról" - javasolta dubaji sajtótájékoztatóján Macron.

Bahram Gaszemi iráni külügyi szóvivő vasárnap elutasította ezt a lehetőséget.

"Franciaország teljesen tudatában van országunk határozott álláspontjának, amely szerint az iráni védelmi ügyek nem képezik vita tárgyát" - szögezte le közleményében a szóvivő. "Többször elismételtük a francia tisztségviselőknek, hogy az atomegyezmény nem képezi további tárgyalás alapját, és nem engedjük, hogy újabb témákat kapcsoljanak hozzá."

Az iszlám köztársaság 2015 júliusában megegyezett Németországgal, Kínával, Oroszországgal, az Egyesült Államokkal, Franciaországgal és Nagy-Britanniával atomprogramja korlátok közé szorításáról a szankciók feloldásáért cserébe. Bár a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint Teherán tartja magát az egyezséghez, Donald Trump amerikai elnök kételkedik ebben, és az atomalku felmondásával fenyegetőzött.

Az Egyesült Államok kedden szintén azzal vádolta meg Iránt, hogy tőle érkezett az a rakéta, amelyet a jemeni húszi lázadók júliusban lőttek ki Szaúd-Arábiára. Washington arra kérte az ENSZ-t, hogy vonja felelősségre Teheránt a Biztonsági Tanács határozatainak megsértése miatt. Rijád és szövetségesei azt állítják, hogy Irán rakétákkal és más fegyverekkel látja el a síita húszikat. Teherán tagadja a vádakat, és Rijádra hárítja a felelősséget a konfliktus elmérgesedéséért.