Irán miatt Izrael együttműködne a szaúdi királysággal

Fotó: AFP FILES / MARINA PASSOS

-

Bár a két ország között nincs diplomáciai kapcsolat, Izrael meghívta Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst – mondta Jiszráel Kac, a hírszerző szolgálatok minisztere.


Izraelban az utóbbi időben többször jelezték, hogy az iráni térnyerés miatti közeledhet álláspontjuk Szaúd-Arábiával. Ennek megfelelően átalakulhatnak Izrael diplomáciai kapcsolatai, bár a zsidó államot csak két arab ország, Egyiptom és Jordánia ismerte el.

Erről Jiszráel Kac – aki a hírszerzés mellett az atomenergia-ügyi és közlekedési miniszter is –, a szaúdi tulajdonú Elaph portálnak nyilatkozott. A meghívásról szóló részt azonban a lap nem közölte, amire Kac szóvivője nem tudott magyarázatot adni.

A hírszerző szolgálatok minisztere az izraeli hadsereg rádiójának is megerősítette a trónörökös meghívását. Ez mindössze kérés a trónörökös felé, a szaúdiakkal egyelőre nem egyeztettek erről, és nyilvánvaló, hogy a látogatásra nem holnap fog sor kerülni.

Kac felszólította Rijádot, "az arab világ leggazdagabb és legbefolyásosabb országát", hogy kezdeményezze a palesztinok képviseletét, akik szerinte túlságosan is gyengék és megosztottak saját ügyük képviseletéhez.

Szerint az Irán visszaszorítását célzó izraeli-szaúdi együttműködésben nagy lehetőségek rejlenek, Iránt pedig a két ország fő ellenségének nevezte.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök korábban az Öböl-menti monarchiákról azt mondta, kormányának szándéka közeledni "a mérsékelt arab országokhoz". Gadi Eizenkot izraeli vezérkari főnök novemberben azt mondta, hogy a zsidó állam hajlandó lenne együttműködni Szaúd-Arábiával Iránnal szemben.

Kac a Hezbollah libanoni síita terrocsoportról azt mondta: ha rátámadnak Izraelre, a 2006-os libanoni háború piknikek fog tűnni. Egy újabb háborúban Izrael egész Libanonra ellenségként fog tekinteni – mondta Kac.