Irán kitiltotta a nemzetközi megfigyelőket a katonai létesítményeiből

-

Huszárvágással oldotta meg az iráni parlament a nemzetközi ellenőrök kérdését. Törvényben tiltották ki az atomprogramra kíváncsi megfigyelőket az összes katonai helyszínről. A tervezet szerint az atomprogramon dolgozó tudósok felkeresése is tilos. A törvényhozás 213 tagjából 199-en támogatták a javaslatot.


Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője nemrégiben kijelentette, hogy nem fogja engedélyezni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) számára a katonai helyszínek felkeresését. A vasárnapi ülésen elfogadott javaslat az ellenőrök kitiltása mellett követeli a perzsa államot sújtó szankciók eltörlését is.

Irán és hat nagyhatalom – az USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína – áprilisban megállapodott egy keretszerződésben, amely a nemzetközi ellenőrzés fejében engedélyezi a polgári célú atomlétesítmények üzemeltetését, és a szankciók feloldását ígéri. A tárgyaló felek június 30-ára tűzték ki a végleges megállapodás megkötését. A mostani iráni törvény várhatóan visszaveti a folyamatot.

A nyugati hatalmak azzal vádolják Teheránt, hogy atomfegyverek kifejlesztésén dolgozott, míg az iszlám köztársaság vezetése tagadja ezt.