Irán kémkedéssel vádol egy amerikai üzletembert

-

Az elmúlt hetekben több olyan üzletembert őrizetbe vettek és kihallgattak, akinek külföldi cégekkel van kapcsolata.


Letartóztattak Iránban egy iráni születésű amerikai üzletembert. A Dubajban élő Siamak Namazi a rokonait látogatta meg két héttel ezelőtt Teheránban, amikor a Forradalmi Gárda elitalakulat hírszerző részlegének ügynökei letartóztatták. Namazi a Crescent Petroleum cég stratégiai tervezési igazgatója.

Iránban az utóbbi hetekben őrizetbe vettek és kihallgattak több olyan hazai üzletembert, akiknek külföldi cégekkel van kapcsolatuk, és figyelmeztették őket, hogy ne merészkedjenek olyan gazdasági területekre, amelyek a legfelsőbb iráni vezető, Ali Hamenei ajatollah közvetlen irányítása alá tartozó Forradalmi Gárda monopóliuma – írta a Wall Street Journal iráni és Iránon kívül tevékenykedő üzletemberekre hivatkozva.

Michael Tran amerikai külügyminisztériumi szóvivő hírügynökségeknek nyilatkozva azt mondta, Washington ismeri azokat a jelentéseket, melyek szerint Iránban letartóztattak egy amerikai állampolgárt, de ebben a pillanatban nem tud mondani semmit ezzel az üggyel kapcsolatban.

Az Egyesült Államok éppen ezekben a hetekben szólította fel ismét Iránt: engedje szabadon azt a három amerikai állampolgárt, akiket fogva tart – köztük Jason Rezaiant, a Washington Post című lap riporterét –, és segítsen megtalálni Robert Levinsont, aki nyolc évvel ezelőtt tűnt el Iránban.