Irán jövőjét a rakéták jelentik az ajatollah szerint

-

Mindenki áruló, aki fontosabbnak tartja a tárgyalásokat a rakétaprogramnál - írja Ali Hoszajni Hámenei, iráni ajatollah honlapján. A BBC visszafogott kommentárja szerint a világ vezetői között aggodalmat vált ki ez a vélemény.


Irán tagadja, hogy a ballisztikus rakétatesztjeivel megszegné az ENSZ-nek tett ígéreteit. Annak ellenére teszi ezt, hogy a tavalyi megállapodásban vállalta, hogy nem fejleszt atomfegyverek célba juttatására alkalmas nagy hatótávolságú fegyvereket. A megállapodás óta több tesztet végeztek az országban.

A legutolsó felbocsátás után Ban Ki-moon ENSZ főtitkár nyugtalanítónak nevezte az iráni fegyverkezést. Hámenei erre válaszolt nyilatkozatában azzal, hogy a tárgyalásokat katonai erővel is meg kell támogatni. "Ha az iszlám rendszer védelmi erő nélkül kezd tárgyalásokba, akkor az meghátrálásnak fog számítani a csekélyebb államok szemében" - írta a vezető.

Az ajatollah nyilatkozatát egy nappal megelőzte Ali Akbar Hasemi Rafszandzsáni volt államfő véleménye, aki szerint a jövőt a párbeszéd jelenti, nem a rakéták.