Irán eltekint fiatalkorúak kivégzésétől

Fotó: MTI/AP / Dar Jaszin

-

Kiskorúként ítélték el őket, de az iráni törvények szerint csak 18 éves koruk után lehet végrehajtani a halálos ítéletet.


Az iráni bíróság megsemmisítette hat fiatalkorú halálos ítéletét. A bűncselekményt még kiskorúként követtek el. „Az ügyészség az iszlám büntető törvénykönyv 91. cikke alapján kérte 10 személy halálos ítéletének visszavonását, 6 kérvényt elfogadtak, és a vonatkozó halálos ítéletet megsemmisítették” – mondta Abbász Dzsaafari Dolatábádi teheráni főügyész.

A törvény szerint nem ítélhető halálra az a kiskorú, aki nem volt tisztában tette természetével. Ilyen esetekben a családnak kell úgynevezett vérpénzzel megváltania a gyilkosságot.

Más esetekben viszont kiskorúakra is kiszabható halálos ítélet, de az ilyen elítélteket csak 18 éves koruk után lehet kivégezni. A teheráni törvényhozás nemrég módosította a törvényt, így lehetővé vált, hogy az igazságszolgáltatás eltekintsen a már kiszabott halálos ítélet végrehajtásától.

Nemzetközi és iráni jogvédő szervezetek rendszeresen követelik Teherántól, hogy ne végezzék ki azokat, akik kiskorúként követtek el olyasmit, amiért halálbüntetés jár Iránban.