Irán berágott Jemen miatt, leállította a Szaúd-arábiai zarándoklatokat

-

Irán felfüggesztette hétfőn a Szaúd-Arábiában teljesíthető umra zarándoklatokat, miközben a két ország között egyre nagyobb a diplomáciai feszültség a jemeni válság miatt - jelentette az állami televízió.


Az iráni kulturális minisztérium azzal indokolta döntését, hogy két, hazafelé tartó iráni zarándok ellen márciusban visszaélést követtek el a szaúdi hatóságok a dzsiddai repülőtéren. Hoszein Núsabadi, a tárca szóvivője az állami televíziónak elmondta: a zarándoklatok addig nem indulhatnak újra, amíg Rijád nem foglalkozik komolyan az üggyel. Núsabadi nem árult el részleteket a történtekről, amelyek miatt szerinte halálbüntetést kellene kiszabni.


Az állítólagos visszaélés miatt szombaton engedély nélküli tüntetést tartottak Szaúd-Arábia teheráni nagykövetsége előtt. Haszan Róháni iráni elnök vizsgálatot rendelt el az ügyben, az iráni külügyminisztérium pedig bekéretett egy szaúdi diplomatát a történtek miatt.

Hétfőn a legfőbb iráni vezető egyik, iszlám zarándoklatokban illetékes képviselője ugyanakkor nem tulajdonított nagy jelentőséget az ügynek, és azt mondta, hogy a zarándokokkal szemben nem követtek el visszaélést, csak kísérletet tettek rá, az ügyben érintett két rendőrt pedig már őrizetbe vették a szaúdi hatóságok - jelentette a Farsz félhivatalos iráni hírügynökség.

Évente mintegy 500 ezer iráni teljesíti az umrának nevezett kisebb zarándoklatot az iszlám két legszentebb városában, a Szaúd-arábiai Mekkában és Medinában. Ezenkívül további 100 ezer iráni utazik a sivatagi királyságba az iszlám egyik fő pillérének számító zarándoklat, a haddzs teljesítésére, amely a szent böjti hónap, a ramadán után - idén szeptemberben - esedékes, és az életben legalább egyszer minden muszlimnak részt kell vennie rajta, amennyiben anyagilag, szellemileg és testileg képes rá.

A szunnita Szaúd-Arábia és a többségében síiták lakta Irán között az utóbbi hetekben a jemeni konfliktussal összefüggésben fokozódott a feszültség. Szaúd-Arábia térségbeli arab szövetségeseivel március 26-án - egyelőre csak légi - hadműveletet indított Jemenben a nemzetközileg elismert elnök, Abed Rabbó Manszúr Hádi ellen harcoló és Irán támogatását élvező síita húszi lázadók visszaszorítására. A Nyugat és a katonai intervencióban részt vevő szunnita arab országok is azzal vádolják Teheránt, hogy katonailag is támogatja a húszikat, ezt azonban Irán tagadja.