Irán: az USA terroristáknak ad fegyvert

-

Teherán azzal vádolta meg hétfőn az Egyesült Államokat, hogy fegyvert ad el "veszélyes közel-keleti terroristáknak", és Irán elleni gyűlöletre szít.


"Amerika ellenséges politikájával terroristákat bátorít a térségben" - jelentette ki Bahrám Kasszemi, a külügyminisztérium szóvivője, akit az iráni állami tévé idézett.

Donald Trump amerikai elnök előző napi, Szaúd-arábiai látogatásán fegyvereladási megállapodásokat kötött Rijáddal 460 milliárd dollár értékben, és kijelentette, hogy Irán a közel-keleti fegyveres csoportok egyik legjelentősebb támogatója. „Irán évtizedek óta szítja a felekezeti erőszak és a terrorizmus tüzét" - mondta Trump.

Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király pedig - Trumppal folytatott találkozóján - a két ország közös ellenfelének és a terrorizmus forrásának nevezte Iránt, amelyet szerinte Szaúd-Arábiának és az Egyesült Államoknak együtt kell legyőznie.

Maga az iráni külügyminiszter, Mohamed Dzsavád Zaríf még vasárnap este ironikusan nyilatkozott a demokratikusnak aligha nevezhető Szaúd-Arábiára utalva: "Az Egyesült Államok elnöke a demokrácia és mértékletesség fellegvárából támadja Iránt, ahol éppen most voltak igazi választások."

Rijád és Teherán évtizedek óta verseng egymással a Közel-Kelet fölötti minél nagyobb befolyásért.