Irán: a reformisták vizsgálatot követelnek

Fotó: CEU/Végel Dániel CC-BY-NC-ND

-

Az iráni parlament reformista frakciója különbizottság felállítását követelte a legutóbbi kormányellenes demonstrációk során letartóztatott tüntetők, kiváltképp az egyetemisták sorsának tisztázására - közölte szombaton a teheráni egyetem szóvivője az ISNA iráni hírügynökség jelentése szerint.


Továbbra sincsenek hivatalos adatok a kormányellenes tüntetéseken részt vevő, majd őrizetbe vett emberek számáról. Állítólag országosan 1000-1800 között van a lefogott tüntetők száma, köztük csaknem 100 egyetemista van.

Manszur Golámi tudományügyi miniszter azt állította, hogy az őrizetbe vett diákok egynegyedét már szabadon engedték, de pontos számokat nem közölt. A minisztérium megpróbálja elérni az összes letartóztatott egyetemista elengedését - mondta a miniszter szombaton az Etemaadonline hírportálnak nyilatkozva.

Komoly aggodalmakat váltott ki a bebörtönzött tüntetők sorsa felől Ahmed Hatami befolyásos vallási vezető fenyegetőzése a Moszalla mecsetben tartott hagyományos pénteki ima során. A hitszónok és más keményvonalas muzulmán személyiségek egyes tiltakozók ellen a legsúlyosabb büntetések kiszabását követelték, beleértve a halálbüntetést. A vallási vezető Haszan Róháni iráni elnök reformpolitikáját is pellengérre állította, mert szerinte ez vezetett a tiltakozásokhoz.

Több elemző úgy véli, hogy az első, gazdasági jellegű tüntetéseket valójában az iráni konzervatívok szervezték, hogy meggyengítsék az államfő pozícióját.

A fenyegetések Haszan Róháni kormányának és a parlament reformszárnyának heves bírálatát váltották ki. "Vigyázat!" - figyelmeztetett Róháni tanácsadója, Hamid Abutalebi. Bizonyos döntések veszélyesek lehetnek, és később "már nem lesznek olyan könnyen kijavíthatók" - hangsúlyozta.

A közösségi médiában szombaton megjelent híradások szerint Iránban az elmúlt éjjel is országszerte kormányellenes tüntetések voltak. A jelentések és videofilmek azonban - különösen ami az időpontokat és helyszíneket illeti - független forrásból nem erősíthetők meg. A tömegtájékoztatás továbbra sem adott hírt demonstrációkról. Szemtanúk közlése szerint az északnyugati Tebriz városában, egy futballmeccsen a szurkolók kormányellenes jelszavakat hangoztattak.