Irán: a kormány mellett is tüntetnek

Fotó: MTI/AP / Tsvangirayi Mukwazhi

-

Szombaton immár negyedik napja folytatódtak Iránban a kormány melletti tüntetések, válaszul a muzulmán vezetés által az ország ellenségeinek tulajdonított tömeges tiltakozó mozgalomra.


Előző nap az iráni külügyminiszter kijelentette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának az iráni tüntetések ügyében az Egyesült Államok kérésére történt összehívása baklövésnek bizonyult Donald Trump amerikai elnök kormányzata részéről. Mohammad Dzsavád Zaríf pénteki Twitter-üzenetében megjegyezte: "az ENSZ BT visszautasította az Egyesült Államok egyértelmű zsarolási kísérletét (...). Újabb külpolitikai baklövés a Trump-kormányzat részéről".

Az állami televízió felvételeket sugárzott Ámol, Szemnán és Sadegán városokból, ahol iráni zászlókat lengető tüntetők "Halál Amerikára!", "Halál Izraelre!" és "Halál Nagy-Britanniára!" jelszavakat skandáltak.

A több mint egy hete tartó tiltakozó mozgalom során iráni illetékesek szerint 22 ember halt meg, és több mint 1000 embert vettek őrizetbe. Az elégedetlenségi hullám több mint 80 településre terjedt ki, ahol fiatalok és munkások ezrei vonultak az utcára a korrupció, a munkanélküliség, a szegények és a gazdagok között egyre mélyülő szakadék miatt tiltakozva.

Helyi lakosok pénteken elmondták a Reuters brit hírügynökségnek, hogy csökkenőben van a tiltakozó mozgalom, miután a több tartományba kivezényelték a Forradalmi Gárda elitalakulat egységeit.

Az északkeleti Meshed tartományban, ahol a tüntetések kezdődtek, Alireza Rasidián tartományi kormányzó szombaton közölte, hogy az őrizetbe vettek 85 százalékát elengedték, miután írásban vállalták, hogy a jövőben tartózkodnak a rendzavarástól. A kormányzó az ISNA hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a büntetett előéletű, illetve garázda embereket bíróság elé állítják.

Az iráni legfelsőbb vezetés mellett működő egyik tanácsadó testület titkára, Mohszen Rezai szerint a kormányellenes tiltakozó megmozdulásokat az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a szaúdi hírszerző szolgálat képviselői tervezték meg előre az iraki kurdisztáni Erbílben tartott találkozóikon - írta a MEHR iráni hírügynökség.

Mohszen Rezai szerint az összeesküvők az internet és a közösségi háló felhasználásával tervezték meg az iráni helyzet destabilizálását. "Arra számítottak, hogy a hatóságok elveszítik az ellenőrzést számos város felett. A következő lépés az lett volna, hogy fegyvereket csempésznek az országba, és sok állampolgárt megöltek volna".

Rezai szerint ha a terv sikerül, az Egyesült Államok Irán elleni határozat elfogadását követelte volna az ENSZ Emberi Jogi Tanácsától, amelynek révén lehetőség nyílt volna újabb Irán elleni szankciók bevezetésére. A terv első szakasza a politikus szerint december közepétől februárig tartott volna.

Vasárnap várhatóan soron kívüli ülést tart a teheráni parlament, amelyen az elmúlt napok eseményeit vitatják meg. Az ülésen részt vesz Abdolreza Fazli belügyminiszter és Ali Samháni, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács vezetője is.