Iraknak másfél milliárd dollár kell a saját menekültválsága kezelésére

-

Az idén 1,56 milliárd dollárra van szüksége Iraknak ahhoz, hogy az Iszlám Állam okozta humanitárius válságot kezelni tudja, áll a bagdadi kormány jelentésében.


2014. óta több mint 3.3 millió, főként szunnita vallású iraki kényszerült otthonai elhagyására az Iszlám Állam miatt. Jórészt Bagdad környékén, illetve Kurdisztánban élnek sátortáborokban vagy elhagyatott épületekben.

Az iraki kormány jelentése szerint a zuhanó olajárak és a dzsihadisták elleni harcra költött katonai kiadások miatt a 2016-os költségvetésből a költségeknek csak kevesebb, mint 43 százalékát tudja finanszírozni. Szükség van a nemzetközi közösségre a pénzügyi hiány pótlására - emeli ki a dokumentum.

Az iraki kormány tavaly 850 millió dollárt különített el a menekültválság kezelésére, de végül csak az összeg kevesebb mint 60 százalékát fordította ezekre a célokra.

Falah Musztafa Bakir, a félautonóm iraki Kurdisztán külügyminisztere január közepén Washingtonban arról számolt be az AP amerikai hírügynökségnek, hogy az Iszlám Állammal való háború költségeinek a fenntartását és a kurd területeken élő 1,8 millió menekült ellátását nem képes a terület kormánya egyedül vállalni. Elmondása szerint az amerikai védelmi minisztériumhoz azzal a kéréssel fordult, hogy segítsen a kurd harcosok költségeinek támogatásában. Ez évi mintegy 2 milliárd dollárba kerül.

A kurd tisztviselők abban is reménykedtek, hogy az amerikai külügyminisztérium vagy a humanitárius és menekültsegélyeket nyújtó Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) segít a menekültek ellátásában Kurdisztánnak. Ennek összegét a Világbank 1,4 milliárd dollárra becsüli.

Az Iszlám Állam tavaly az általa korábban elfoglalt területek jelentős részét elveszítette.