Iraki erők visszafoglalták Baidzsit és a közeli olajfinomítót

-

Iraki kormánycsapatok síita milíciák támogatásával kedden kiűzték az Iszlám Állam terrorszervezet fegyvereseit az ország legnagyobb olajfinomítójának területéről, és visszafoglalták Baidzsi városát – közölte Jahja Raszul dandártábornok, az iraki fegyveres erők főparancsnokságának szóvivője.


Az iraki televízió felvételt tett közzé Baidzsi egyik lakónegyedéről, a felvételen iraki zászlókat lengető katonákat lehetett látni a házak tetején, miközben sűrű, fekete füst szállt a levegőben. Egy kereskedelmi műholdas csatorna felvételén pedig a győzelmüket ünneplő katonák megrongált épületek mellett lövéseket adtak le a levegőbe.


Az iraki város Bagdadtól mintegy 250 kilométerre északra fekszik. Tavaly, az ISIS gyors észak-iraki előretörése során esett el. Baidzsi stratégiai fontosságú, hiszen az Iszlám Állam kezén lévő Moszul – Irak második legnagyobb városa – felé vezető útvonalon fekszik.

Az iraki katonai támadást egy hete indították. A támadás egy átfogó hadművelet második szakasza volt, amelynek célja az IÁ szélsőségeseinek kiűzése Irak központi, Szaláheddín tartományából.

Áprilisban az iraki kormánycsapatoknak – az amerikai légierő, valamint szunnita és síita milíciák támogatásával – sikerült elfoglalniuk Szaláheddín tartományi székhelyét, Tikritet. Azóta nem tudtak jelentős sikert elérni.