Irakban legálissá válhat a gyermekházasság

Fotó: AFP / Aref KARIMI / AFP / Aref KARIMI

-

Egy, a héten az iraki parlament elé kerülő jogszabály szerint akár kilenc éves kor alatti kislányokat is férjhez lehet adni a közel-keleti országban.


Az emberi jogi aktivisták által csak „legalizált egyenlőtlenségként” aposztrofált törvénytervezet az utolsó lehet a parlament mostani ciklusában, hiszen a hó végén a muszlim országban is választások lesznek, írja a The Telegraph brit lap. A tervezet szerint a házasságra lépésnek nem lesz minimum kora, de válni csak kilenc éves kor felett lehet majd. Egy bekezdés kitér a házasság alatti szexuális életre is, eszerint a feleségeknek eleget kell tenniük férjük szexuális igényeinek, a férjek pedig ún. gondnoksági jogokat élveznek nejük felett. A többnejűségre is számos rendelkezés vonatkozik. A konzervatívabb, síita muszlimok alkotják az iraki társadalom többségét, mintegy 61 százalékát. Nekik akar kedvezni a kormány, hogy pár hét múlva minél többen a szavazó urnákhoz járuljanak. Jelenleg ehhez, a gyermekek házasságát engedélyező, ún. Jaafari itörvényhez hasonló van érvényben a szomszédos, szintén többségében síita Iránban is.

Ma Irakban a házassághoz be kell tölteni a 18. életévet, bár szülői engedéllyel 15 éves kortól engedélyezett a fiatalok frigyre lépése. Ez alól kivétel nincs érvényben.