Ipsos: nem szeretjük a pártokat, csak a DK araszol fölfelé

-

Ismét nőtt a pártot nem választók aránya, és csökkent a pártok támogatottsága. Kivételt csak a DK jelent, amelynek hívei nagyon eltökéltek. A Jobbik támogatottsága már nem nő, de bizonyos csoportokban már megelőzi a Fideszt is.


Az elmúlt két hónapot a pártok támogatottságának csökkenése, a politikától való elfordulás terjedése jellemezte – derül ki az Ipsos június 1. és 8. között végzett közvélemény-kutatásának eredményéből. Az MTI-hez szerdán eljuttatott elemzés összegzése szerint a Fidesz vesztesége minimális: az áprilisi 21-ről 20 százalékra szűkült a kormánypárti tábor, jelenleg mintegy 1,6 millióan sorolhatók oda.

A Jobbik valamivel többet veszített, két hónapja 17 százalékon állt, most 15 százalékos, és 1,2 millió szavazópolgár követi a radikális pártot. Az MSZP-nek az áprilisi 11-ről 9 százalékra csökkent a támogatottsága, így nagyjából 750 ezren sorakoznak fel mögötte. Az LMP és a DK híveinek aránya ebben a hónapban azonos: az előbbi 5-ről csökkent, utóbbi 3-ról emelkedett 4 százalékra, és mindkét politikai erőnek bő 300 ezer szavazója van. Az Együtt támogatóinak aránya 1 százalék, más politikai formációk ezúttal nem érték el ezt a szintet.

A pártot nem választók sokkal többen lettek az elmúlt két hónapban, arányuk 39-ről 44 százalékra bővült. A kutatás szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz 38 százalékkal vezet, a Jobbik 28 százalékos. Az MSZP ebben a körben 15 százalékot ér el. A DK – tábora enyhe emelkedésének és támogatói erőteljes aktivitásának köszönhetően – a negyedik helyre jött fel, támogatottsága 9 százalékos. Az LMP 5, az Együtt 1 százalékot kapna a biztos pártválasztói csoportban.


Megtört a Jobbik lendülete?

Az Ipsos szerint megtört ugyan a Jobbik lendülete, sőt az elmúlt hónapokban vissza is esett a támogatottsága, mégsem maradt le igazán a Fidesztől. Azt írták, a Jobbik híveinek aránya tavaly október és idén március között 11-ről 18 százalékra emelkedett, azóta viszont 15 százalékra csökkent. Az utóbbi hónapok veszteségei nem köthetők igazán egyik társadalmi réteghez sem, a lemorzsolódás általános és egyenletes.

Az elemzés szerint, mivel a Fidesz tábora is csökkent egy kevéssel, ezért a korábbiakhoz hasonlóan most is vannak olyan társadalmi rétegek, ahol a Jobbik tartja a lépést a kormánypárttal. A harmincas korosztályban, az érettségizetteknél holtverseny van a két politikai erő között: itt 17-18 százalék körüli a támogatottságuk, a negyvenes éveikben járók körében, valamint a szakmunkások között viszont vezet a Jobbik a Fidesszel szemben 24-17, illetve 23-16 százalékos arányban.

Tavaly ősz óta az MSZP tábora változatlan méretű volt, de most ez a párt is veszített támogatókat. Összességében a Jobbik mögött a harmadik helyet foglalja el a szocialista párt, de akad néhány csoport, ahol a második helyen áll: az 50 év felettiek körében 14, a legfeljebb 8 osztályt végzetteknél 12 százalékos az MSZP, míg a Jobbik támogatottsága e társadalmi rétegekben 8 százalékos. A szocialistáknak 50 év alatt vannak a leggyengébb pozíciói, az itt mért 4-5 százalékos támogatottságuk megegyezik az LMP-ével.

Az Ipsos felmérése szerint a Demokratikus Koalíció „enyhén araszol” felfelé: amíg tavaly jellemzően 2-3 százalékos volt a tábora, addig ebben az évben többször elérte a 4 százalékot. Az elmúlt hónapok adatai azt is jelzik, hogy a pártnak van a legaktívabb szavazóközönsége, most például háromnegyed részük menne el szavazni, ha parlamenti választás lenne. A Jobbik szavazóinak 61, a Fidesz híveinek 58 százaléka mutatkozik elszántnak, az MSZP-seknek 52 százaléka eltökélt, míg az LMP-sek 40 százaléka menne el voksolni egy mostani választáson.