Ipsos: az LMP-nek van a legkevesebb esélye vasárnap

-

A Fidesz magabiztos győzelmet arat, a többi pártnál nem látszik egyértelműen az eredmény. Az Ipsos szerint az LMP nem jut be, a Századvég szerint a DK.


A második helyért az MSZP és a Jobbik vetélkedik – közölte az Ipsos az elmúlt egy hétben végzett méréseire hivatkozva. A DK, az Együtt-PM és az LMP az öt százalékos bejutási küszöb határán táncol.

A pontos számok: a biztos pártválasztók között a Fidesz 56, a Jobbik 17, az MSZP 15  százalékon áll. A DK és az Együtt-PM is elérte az 5 százalékot, az LMP viszont csak 3 százalékon áll.

Három kisebb párt egyszerre biztosan nem jut be. Az Ipsos szerint az LMP-nek van a legkevesebb esélye. A baloldali pártok támogatottságát azért nehéz most látni, mert a választóik között nagy az átszavazási hajlandóság.

Az Ipsos szerint egyre kevesebben mennének szavazni is: míg május elején még 39 százalék mondta, hogy elmegy szavazni, addig mostanra ez az arány már csak 32 százalék. Azt azért az Ipsos elképzelhetőnek tartja, hogy az utolsó napok aktivizálása miatt ennél valamivel többen mehetnek szavazni.


Századvég: a DK nem jut be

A közvélemény-kutató szerint a biztos szavazó pártválasztók között egyértelmű a Fidesz–KDNP előnye. A kormánypártok 52 százalékon állnak. A Jobbik itt is megelőzi az MSZP-t: a két párt támogatottsága 17, illetve 15 százalék. A Századvég az Együtt-PM-et és az LMP-t méri 5 százalékra, a cég szerint a DK nem jut be – náluk jelenleg 4 százalékon áll a párt.  


A közvéleménykutató.hu összeszedte, hol hogyan állnak a pártok

- -