Ipsos: a polgárok kétharmada EU-szkeptikus, de kilépni nem akarnak

Fotó: Fotó: Europress/AFP/Frederick Florin / Béla Fotós

-

Az Ipsos tíz tagállamban - köztük Magyarországon - végzett felmérése azt mutatja, hogy az emberek 68 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok az EU-ban, de csak 19 százalékuk szeretne kilépni az európai közösségből.


A nemzetközi kutatóintézet legfrissebb felmérése szerint a magyarok 61 százaléka gondolja, hogy összességében kedvezőtlenek az EU-ban zajló folyamatok, de Magyarország távozását az unióból csak 17 százalék tartaná helyesnek.

A tíz uniós országban 8000 fő megkérdezésével, online módszerrel végzett kutatás szerint a pozitív értékelés leginkább a németekre, lengyelekre és a magyarokra jellemző, ezekben az országokban 39 százalék minősíti kedvezően az uniós történéseket. Az átlagosnál kevésbé optimisták  Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban, ahol 23-24 százaléknyian érzik úgy, hogy az együttműködés jó irányba halad.

Az emberek leginkább az unió gazdaságra, agráriumra és a jogszabályokra gyakorolt hatását érzik jelentősnek (tízből nyolcan), és tízből hatan inkább kritikával, mint elismeréssel fogadják az EU befolyását e három területen. A magyarok 73 százaléka bírálja az Európai Unió hatását a gazdaság egészére, a mezőgazdaság esetében 56, míg a jogrendszerre vonatkozóan 52 százalék fogalmaz meg kritikát. A kutatásban megkérdezettek 62 százaléka gondolja, hogy országa gazdaságának rosszat tett a költségvetési kiadások csökkentésére tett EU-s nyomás; a magyaroknak viszont csak 53 százaléka értékeli ezt negatívan.

Az emberek 19 százaléka azt tartaná jónak, ha hazája elhagyná az Európai Uniót. Ez a vélemény leginkább a svédekre és a britekre jellemző, 28 illetve 26 százalékukra, legkevésbé a lengyelekre és a spanyolokra, 11-12 százalékukra. A magyar lakosságon belül is kevesen, mindössze 17 százaléknyian értenének egyet az EU-ból történő távozással.

Sokak szerint az lenne az ideális, ha az uniós intézmények csökkentett befolyása mellett maradnának az európai közösség tagjai. Ezt az álláspontot a magyarok 25 százaléka vallja, ami a 34 százalékos átlagnál alacsonyabb arány.

A spanyolok 73 százaléka, az olaszok 71 és a lengyelek 64 százaléka véli úgy, hogy az EU igazságtalan előnyt biztosít a gazdagabb országok számára. Ezt a véleményt a magyarok 55 százaléka osztja. A legkevésbé a németek, a hollandok és a svédek tartják a szegényebb országokkal szemben elfogultnak az uniót: 38, 39, illetve 45 százalékuk.