Ipar 4.0: mintamegoldások fejlesztésére írtak ki uniós pályázatot

Fotó: Getty Images/iStockphoto / scyther5

-

Uniós forrásból indulhat meg az ipar 4.0 hazai tudásbázisának megteremtése a magyar termelő kkv-k számára. Az április 15-ig nyitott pályázaton konzorciumok indulhatnak a 2,35 milliárdos pályázati összegért.


Az ipar 4.0-ról sokan úgy tartják, hogy magát a negyedik ipari forradalmat testesíti meg. A gép-gép közötti kommunikáción alapuló, automatizált működést lehetővé tévő megoldások valóban gyökeresen képesek átalakítani az ipari termelést és új irányokba terelni azokat az erőfeszítéseket, amelyeket egy vállalkozás versenyképességének fokozásáért egyáltalán hajlandóak vagyunk megtenni.


A negyedik ipari forradalom

A leglátványosabb megoldások, amelyek ma már több, globális nagyvállalat gyártócsarnokában működnek, nemcsak a meglévő gyártósorok pontos működését tudják maximalizálni, hanem a felhasznált emberi munkaigényt is minimálisra tudják csökkenteni.

Az ipar 4.0 által inspirált automatizációs megoldások ipari folyamatokba történő bevezetésével költséghatékonyabb működés érhető el, hiszen a folyamatok jobban kontrollálhatóvá, monitorozhatóvá válnak, kevesebb felesleges illetve selejt áll elő, és a felhasznált energia is optimalizálható. Mindemellett az automatizálás segíti a raktározási, logisztikai folyamatok magasabb szintre emelését is, ami végső soron kevesebb emberi beavatkozást és figyelmet igényel.


Ipar 4.0 tudástár épül – nemcsak kkv-knak

A Gazdaságfejlesztés és Innováció Operatív Program keretében megjelent „GINOP-1.1.3-16 termelő kkv-k digitális és automatizációs fejlesztéseinek élénkítése érdekében 'Ipar 4.0' mintaalkalmazások kialakítása” című felhívás célja nem más, mint a magyar feldolgozóipari mikro-, kis-, és középvállalkozások digitalizációjának javítása, az ipar 4.0 termelési rendszereinek technológiai, ipari automatizálási, illetve vezérlési megoldások iránti nyitottság fokozása. Utóbbit az ipar 4.0 mintamegoldásai kapcsán kkv-k számára tartott kiállítások, oktatások, kommunikációs kampányok keretében kell a nyertes pályázónak megvalósítania.

Ez nem kis feladat, hiszen a digitalizációval szemben a legtöbb kkv továbbra is szkeptikus, pedig az Európai Unió és a magyar kormány is nagy hangsúlyt helyez az újraiparosításra, vagyis a modernebb ipari termelési szerkezet kialakítására, amelyben a magasabb hozzáadott értékű termelés felé jelentős elmozdulás történik. A kormány az Európai Unióval megkötött Partnerségi Megállapodásban azt tűzte ki célul, hogy javítja a kis- és középvállalkozások versenyképességét, továbbá a magyar iparstratégiában, az Irinyi tervben megfogalmazottaknak megfelelően 2020-ig az ipar arányát a jelenlegi 23,5 százalékról 30 százalékra emeli a GDP-n belül.


Feltérképezik

Az április 15-ig, konzorciumok számára pályázható kiírás egy fontos állomás az ipar 4.0 kkv-k körében való hazai elterjesztésének. A felhívás keretében többek között a hazai kkv-k ipar 4.0 felkészültségének felmérésére, minősítésére, a hazai ipar 4.0 index kidolgozására, fejlett ipar 4.0 megoldásokat alkalmazó termelő vállalatok mintajellegű megoldásainak demonstrációjára kerül sor.


A projekt keretében az ipar 4.0-hoz kapcsolódó szakpolitikai támogató feladatok elvégzése is cél, amely feltérképezi a jelenleg elérhető nemzetközi és hazai szakirodalmat, keresleti és kínálati oldali ipar 4.0 beavatkozási gyakorlatokat, adatforrásokat, létező tudásbázisokat és egy tudástár kialakítása, amely felhasználható további szakpolitikai és fejlesztéspolitikai feladatok elvégzésére.