Cukorbetegek gyógyszerének hibás tételeit vonták ki

-

Egyes fecskendőkről leválik az injekciós tű, ezért nem lehet előírásszerűen alkalmazni.


Kivonja a forgalomból és visszahívja a betegektől a GlucaGen 1 mg HypoKit por és oldószer oldatos injekcióhoz (OGYI-T-4523/01) elnevezésű gyógyszer FS6X539 és FS6X909 számú gyártási tételeit az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A forgalomba hozatali engedély jogosultja, a Novo Nordisk A/S azért kezdeményezte a gyógyszer jelzett tételeinek kivonását, mert egyes fecskendőkről leválik az injekciós tű, ezért nem lehet előírásszerűen alkalmazni.


A GlucaGen 1 mg HypoKit az inzulinnal kezelt cukorbeteg gyermekek és felnőttek azonnali, sürgősségi ellátására való. Akkor alkalmazzák, amikor a nagyon alacsony vércukorszint, a hipoglikémia miatt a beteg elveszíti az eszméletét, azaz nem képes szájon át cukrot enni. Emiatt nagyon fontos, hogy legyen a betegnél működő készülék, amely hatékonyan használható.

Az OGYÉI arra kéri a betegeket, ellenőrizzék a gyártási számot a gyógyszer külső csomagolásán, és amennyiben az megegyezik a felsoroltakkal, akkor haladéktalanul vigyék vissza a gyógyszertárba, ahol kicserélik egy hibátlanul alkalmazható készítményre. Amennyiben nem a megadott gyártási számú gyógyszer van a beteg birtokában, biztos lehet abban, hogy az injekciós készülék működik.