Intézkedéseket vezet be növényvédős paprikával kereskedő szövetkezet

Fotó: Vs.hu / Kozma Zsuzsi

-

A Délalföldi Kertészek Szövetkezetének (DélKerTész) igazgatósága több intézkedést is hozott legutóbbi ülésén az élelmiszer-biztonsági előírások garantálására – közölte Ledó Ferenc, a szövetkezet elnöke. A vétkes termelő felfüggesztette igazgatósági tagságát. Egyelőre nem termelhet, ha pedig újra kezdheti, hetente ellenőrzik.


Az intézkedéseket azt követően hozták, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma nem engedélyezett hatóanyagot talált a Greenpeace által kifogásolt étkezési paprikában a hónap elején, a vizsgálati eredmények alapján az érintett tételek forgalomba hozatalát megtiltotta, és megindította a hatósági eljárást.


A DélKerTész elnöki tájékoztatója emlékeztet: április 10-én született meg a hatósági mintavétel eredménye, amely Bakó Dániel Zoltán termelő tag paprikájában kimutatta a Magyarországon nem engedélyezett klórfenapír hatóanyagot. Emiatt a hatóság zárolta a termelő fóliasátrait, a szövetkezetet pedig kötelezte a termelőtől származó áru visszavonására, ami a nyomon követés pontosságának köszönhetően meg is történt.

Bakó Dániel Zoltán közölte a szövetkezet keddi ülésén: igazgatósági tagságát az év végéig felfüggeszti, ezt az igazgatóság tudomásul vette.


A szövetkezet új intézkedéseket is hozott az élelmiszer-biztonság garantálása és a hasonló esetek elkerülése érdekében.
  • A termelőknek csak a szövetkezet által kiadott növényvédelmi program szerint lehet védekezni.
  • Emellett minden termelő az áru átvételekor köteles bemutatni naprakészen vezetett növényvédelmi naplóját, amelyről másolat készül, és egyúttal nyilatkozatot ír alá a napló hitelességének tartalmáról.
  • Ezeken kívül minden áruátvételkor 0,5-1,0 kilogramm ellenmintavétel is történik. A nyomon követhetőség egyértelmű bizonyítása érdekében pedig egy csomagolt egységen csak 1 termelői címke lehet – közölték.
  • Ha mindezeknek a tag nem tesz eleget, az áru átvételét meg kell tagadni tőle.
  • A tájékoztatás szerint az ellenmintát az átvételtől számított 10 napig a kijelölt helyen tárolják.
  • Új intézkedésként drasztikusan növelik az eddig előírt növényvédőszer-maradék vizsgálatok számát, valamint a paprikafélék esetében minden termelőnél vizsgálatot végeznek az év folyamán, és esetenként további vizsgálatokra is számíthatnak szúrópróba szerűen a termelők.
  • Hatékonyabbá teszik a termelői továbbképzést, valamint a szaktanácsadást, illetve a szövetkezet még szorosabban együttműködik a hatóságokkal a biztonságos termelés érdekében.


Az ügyben érintett tag esetében az igazgatóság úgy határozott, hogy a hatósági zárlat feloldása után a termelő szállíthat, de minden heti szállításból mintavétel történik, amelyet a termelő költségére végeztet el a szövetkezet. Az intézkedés erre a szezonra érvényes.

A DélKerTész az MTI kérdésére közölte: a cégnek a zöldségértékesítésből származó nettó árbevétele a múlt évben 5,516 milliárd forint volt, szemben a 2013-ban elért 5,039 milliárd forinttal. A belföldön eladott áru aránya 70-75, az exporté pedig 25-30 százalék.