Interneten teszik elérhetővé az ügynökaktákat Csehországban

-

300 ezer oldalnyi dokumentum lesz magánszámítógépekről elérhetővé kísérleti jelleggel. Nem ez az első alkalom Csehországban, hogy szocialista aktákat tesznek fel a netre.


Online, magánszámítógépekről is elérhető csütörtöktől a volt csehszlovák kommunista Állambiztonsági Hivatal (StB) archívumának egy része. Az eBadatelna rendszerben elhelyezett dokumentumokat eddig csak az intézet központjában lévő számítógépeken keresztül lehetett kutatni.

A nyár végéig kísérleti jelleggel az intézeten kívüli számítógépekről is elérhetővé válnak az anyagok. Ám ez a hozzáférés is szabályozva lesz. Minden érdeklődőnek először személyesen is fel kell keresnie a Totalitárius Rendszereket Kutató Intézet prágai vagy brnói irodáját, ahol regisztráltatnia kell magát. Miután személyazonosságát ellenőrizték és bejegyezték, megkapja a jelszót, amellyel beléphet a levéltári adatbankba.

Az első körben 300 ezer oldalnyi dokumentum válik megtekinthetővé online. Később ezt az anyagot tovább bővítik.

Az intézet szerint a hozzáférhetővé tett dokumentumokból jól kirajzolódik az egykori titkosszolgálatok működése és tevékenységi köre. Hozzáférhetővé válnak például a csehszlovák szövetségi belügyminiszter biztonsági kollégiuma üléseinek jegyzőkönyvei, a felderítés és az elhárítás helyzetjelentései, megismerhető lesz, hogy milyen biztonsági intézkedéseket indított az állambiztonság különféle rendkívüli események alkalmával, például Klement Gottwald első munkáselnök halála vagy a berlini fal építése alkalmával stb.

Csehországban már korábban számos, a volt Állambiztonsági Hivatalt érintő dokumentumot – például ügynöklistát – hoztak nyilvánosságra, ezek az interneten is elérhetőek. A kilencvenes években a dokumentumok iránt nagy volt az érdeklődés, és számos botrány robbant is ki az azokban található információk miatt, az utóbbi években ezek az anyagok azonban már jóval kisebb érdeklődést váltanak ki.