Interneten terjedő uszítás miatt razziáztak Németországban

Fotó: DPA / JAN-PHILIPP STROBEL

-

A kormány szerint a gyűlölködés megmérgezi a társadalmi légkört, és csak néhány lépés választja el a fizikai erőszaktól.


A szövetségi és a tartományi hatóságok először hajtottak végre összehangolt, országos akciót az interneten terjedő uszítás és gyűlölködés miatt - közölte a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) közleménye. A razzia során 14 tartományban nagyjából 60 gyanúsítottnál tartottak házkutatást. A BKA azt ajánlja a polgároknak, hogyha szélsőjobboldali megnyilvánulásokra bukkannak az interneten, tegyenek bejelentést. Több tartományban külön portált alakítottak ki, amelyen névtelen feljelentést lehet tenni.

Az interneten elkövetett szélsőjobboldali indíttatású gyűlölet-bűncselekmények száma az "európai menekülthelyzet" révén is jelentősen emelkedik, és a menekültszállások elleni támadások "gyakran annak a radikalizálódásnak az eredményei, amelyek a közösségi portálokon kezdődnek" - mondta Holger Münch, a BKA elnöke.

A hatóságok következetesen fellépnek a törvénysértő tartalmak ügyében, mert nem szabad megengedni, hogy az interneten terjedő gyűlölködés és uszítás "megmérgezze a társadalmi légkört", és fel kell tartóztatni "a nyelv eldurvulását" - mondta Münch.

Szerdán a német kormány elfogadta a szélsőségek terjedésének megakadályozására és a demokratikus berendezkedés támogatottságának erősítésére készült új stratégiáját. A terv célja a jobb- és a baloldali szélsőségek, valamint a radikális iszlamizmus visszaszorítása. A kormány több mint 700 megelőzési programot, illetve "kiugrott" radikálisok visszailleszkedésére szolgáló projektet támogat, de ezeket jobban össze kell hangolni és hatékonyabbá kell tenni - mondta Thomas de Maiziére belügyminiszter.

A menekültválság nyomán nagymértékben emelkedett a szélsőjobboldali indíttatású támadások száma, míg a szélsőbaloldali szubkultúrában a rendőrök elleni erőszak elharapózása tapasztalható, a radikális iszlamizmus pedig huzamosabb ideje aggodalomra okot adó méreteket ölt - jelentette ki a belügyminiszter.

A BKA irányításával végrehajtott razziáról Maiziére azt mondta, hogy az internet nem szabályozatlan, jogrenden kívüli terep. Manuela Schwesig családügyi miniszter hangsúlyozta, hogy az interneten folytatott gyűlölködést csak néhány lépés választja el a fizikai erőszaktól.