Interaktív térképen a házasságtörő társkereső adatai

-

Budapesten 8027 felhasználója van a meghekkelt Ashley Madisonnak. Azt is ellenőrizheti bárki, hogy tetszőleges emailcím benne van-e az adatbázisban. Ezzel érdemes vigyázni, kamu-emailcímeket is elfogadott a rendszer.


Az unatkozó programozók máris rárepültek a meghekkelt házasságtörő társkereső oldal kiszivárgott adataira. A web nehezen hozzáférhető részére, az úgynevezett dark webre töltötték fel a hekkerek az Ashley Madison nevű website 32 millió regisztrált felhasználójának adatait.


Ezeket tette valaki zoomolható térképre. Konkrét adatok, nevek, címek nincsenek, de azt például meg lehet nézni, hogy egy településen hányan regisztráltak, és hány százalékuk férfi. Budapestről például 8027 használó van. (A Visible layers feliratra kattintva lehet váltani az adattípusok között.)Mások olyan ellenőrző programot írtak, aminek elég megadni egy emailcímet, az megmondja, hogy az benne van-e az adatbázisban. Azért ezt érdemes fenntartásokkal kezelni, mert a társkereső nem ellenőrizte az emailcímeket, úgyhogy ha valaki mondjuk egy híres politikus hivatalos címét találja meg, azért ne vegye készpénznek az eredményt, inkább gyanakodjon, hogy egy vicceskedő felhasználó nyomaira bukkant.

Az adatok hitelessége persze megkérdőjelezhető, de az ügyről beszámoló médiumok egyelőre valódinak fogadják el ezeket az eszközöket, a CNN szúrópróbaszerű keresése például valós eredményt hozott.

A sajtó egyébként már elkezdte átnézni az adatokat, találtak is rögtön híres embert, egy másik ügy pedig rádióműsorban is vihart kavart. A CNN azt írja, 7000 ember regisztrált amerikai vagy kanadai kormányzati mailcímmel, további 13 ezer pedig a hadsereg valamelyik részének (légierő, tengerészgyalogság) mailcímével.