Innen nehéz lesz helyrehozni a magyar-horvát kapcsolatokat

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

A horvát miniszterelnök szerint a 21. század legnagyobb gyalázata és szégyene a szögesdrót a magyar határon. Szijjártó Péter szerint elfogadhatatlan, hogy Zoran Milanovic Magyarországon köszörüli a nyelvét. A külügyminiszter megint kiosztotta Magyarország bírálóit.


„A horvát miniszterelnök valószínűleg rendkívül izgatott országának választási kampánya miatt, és ideges azért, mert kormánya elbukott az első igazi schengeni teszten” – keresett okot Milanovic megnyilvánulásaira a magyar külügyminiszter. „Elfogadhatatlan, hogy Z. Milanovic továbbra is Magyarországon köszörüli a nyelvét, vádjait határozottan visszautasítjuk” – idézi Szijjártó Pétert a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye.

Zoran Milanovic csütörtökön Zágrábban, a parlament ünnepi ülése után nyilatkozva egyebek mellett azt mondta, szögesdrótot húzni két európai uniós tagállam közé nem normális dolog, és úgy marad majd fenn a történelemben, mint a 21. század legnagyobb gyalázata és szégyene. A horvát kormányfő kifejtette: Magyarország és a budapesti politikai elit olyan játékot játszik, amely neki emberileg nem tetszik és amely ellen szavakkal fog harcolni. „Könnyű felhúzni egy drótkerítést, Horvátország két hét alatt elkészülne vele, de én nem akarok ilyen Európában élni” – hangsúlyozta.

Milanovic egyebek mellett beszélt arról a horvát különvonatról is, amely szeptember 18-án – előzetes bejelentés és engedély nélkül – 36 horvát rendőrrel és 1059 migránssal érkezett Magyarországra, a magyarbólyi vasútállomásra, és amely október 8-án délelőtt visszatérhetett Horvátországba. Szerinte a magyarok „ellopták” a horvát vasutak tulajdonát, amiért a társaság kártérítést fog követelni. Ha már a visszaadásról” van szó – mondta –, arról kellett volna inkább beszélgetni, hogy „mikor adják vissza az INA olajipari vállalat irányítási jogát”.


Spanyolország is bírált

Szijjártó Péter a KKM közleménye szerint reagált José Manuel García-Margallo spanyol külügyminiszter bírálataira is, aki csütörtökön Valenciában - az EFE spanyol hírügynökség beszámolója szerint - azt mondta, Magyarország nem kíván szolidáris lenni a menekültekkel. Margallo beszédében az európai integráció föderális irányba való további mélyítése mellett szállt síkra, és Magyarország mellett David Cameron brit miniszterelnököt is bírálta ezzel kapcsolatban. „Váratlan a spanyol külügyminiszter bírálata, hiszen annak semmi előzménye és oka nincs. Az idén több mint 330 000 bevándorló érkezett Magyarországra, akiknek ellátása komoly terhet jelent hazánk számára. Magyarország azonban minden nemzetközi jogszabályt betart, és Európával való szolidaritásról tesz tanúbizonyságot akkor is, amikor megvédi az Európai Unió, illetve a Schengeni Zóna külső határát” – reagált Szijjártó Péter.