Inkább ne a párnában őrizzük a pénzünket

Forrás: MNB

-

A MNB szerint jobban megérheti bankbetétben tartani megtakarításunkat, de legyünk óvatosak az ajánlatokkal. Jön az új adócsomag is.


Megéri és biztonságosabb is bankbetétben tartani a pénzt, mint otthon, egyes hitelintézeteknél akár két százalék feletti betéti kamat is elérhető, bár sok pénzintézetnél gyakorlatilag nem is adnak kamatot – derült ki a Magyar Nemzeti Bank elemzéséből.

A jegybank szerint csak 4-5 hitelintézet kínál 2 százalék feletti betéti kamatot egymillió forint egyéves betéti lekötése esetén. Az MNB azonban óvatosságra int a kedvezőnek tűnő konstrukciók kiválasztásakor, fontos tudni, hogy a hitelintézet milyen feltételekhez köti a lekötést. És sok esetben a magasabb kamat csak akkor jár, ha kívülről érkezett a friss pénz, nem pedig régóta a számlánkon lévőről van szó.

A gazdasági tárca pénteken nyújtotta be az őszi adócsomagot az Országgyűlésnek, amelynek legfontosabb eleme a köztehercsökkentésen és a versenyképesség növelésén túl az adóbürokrácia csökkentése. Többek közt nő a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) bevételi határa 6-ról 12 millióra.

A köztehercsökkentés mellett egyszerűsödnek az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályai is. Jövőre senkinek nem kell a kamatjövedelem után 6 százalékos mértékű ehót fizetnie.

A startup cégekbe fektető vállalkozásokat adókedvezmény segíti, amivel mintegy 40-60 milliárd forintnyi tőkéhez juthatnak a kezdő innovatív vállalkozások.