Inkább megtakarítottak a vállalatok fejlesztés helyett

Fotó: MTI / Boda L. Gergely

-

Emelkedett a vállalatok készpénz- és betétállománya, a lakosság lassan visszatér az ingatlanhitelekhez az MNB adatai szerint.


A vállalatok ismét több betétet és megtakarítást halmoztak fel a második negyedévben, mint amennyi hitelt felvettek – derül ki a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a nemzetgazdaság pénzügyi számláiról hétfőn kiadott jelentéséből. A vállalatok pénzügyi eszközei az első negyedévi 230,7 milliárdos csökkenés után a másodikban 511,2 milliárddal nőttek, míg a kötelezettségek annál szerényebben, 368,3 milliárddal emelkedtek a második negyedévben az előző negyedévi 77,2 milliárdot követően.

Jelentősen növekedett a nem pénzügyi vállalatok készpénz- és betétállománya: egy év alatt 843,2 milliárddal, a második negyedévben 207 milliárddal. A második negyedévben tranzakcióból adódóan 101 milliárd forinttal csökkent a szektor állampapír-állománya, míg a külföldi kibocsátású kötvényekből és befektetési jegyekből nettó vásárlás történt. Jelentősen, 248 milliárddal nőtt a az értékpapírok állománya is. A felvett hitelek állománya azonban mindössze 119 milliárddal emelkedett.

Ez azt jelenti, hogy a vállalkozások beruházás és fejlesztés helyett inkább megtakarítottak, ami egyáltalán nem támogatja a növekedést. A magasabb GDP-növekedéshez elengedhetetlen lenne a vállalati bővítés és fejlesztés, ami egyebek mellett abban is megmutatkozik, hogy a vállalatok ezeket a beruházásokat hitelből finanszírozzák. Ha tehát a hitelfelvételt meghaladja a megtakarítás, az nem túl szerencsés a gazdaságra nézve.Egyelőre nem lőttek ki a vállalatok


A háztartások nettó megtakarítása az idei második negyedévben 470 milliárd forintot tett ki. Ugyanezen időszakban 153,7 milliárddal nőtt a háztartások készpénzállománya, és 51,8 milliárddal bővült a betétállomány. A háztartások befektetéseiben továbbra is a nettó állampapír-vásárlás a meghatározó, a befektetési jegyek és a pénzügyi vállalatok által kibocsátott kötvények esetében a nettó eladás volt a jellemző. A negyedévben tovább bővült a biztosítástechnikai tartalékok állománya is, a növekedés az életbiztosítási és nyugdíjpénztári díjtartalékokat egyaránt érintette.

A második negyedévben 25 milliárd forinttal folytatódott a háztartások hiteltartozásának csökkenése. A fogyasztási hitelek esetében a nettó hiteltörlesztés volt a jellemző, míg az ingatlanhitelek esetében kismértékű nettó hitelfelvétel történt – jelentette az MNB.