Inkább holnap jöjjön burkiniben!

Fotó: Philippe ROY / PHILIPPE ROY

-

Ahány fürdő, annyi szokás a budapesti gyógyfürdőknél, de a többségüknél nem látják szívesen a burkinis vendégeket.


Pénteken jelent meg a hír, hogy burkinis nőkre szóltak rá a Széchenyi fürdő alkalmazottjai, hogy hagyják el a medencét, mert megsértették a házirendet. A VS.hu által megkeresett budapesti gyógyfürdők többségében sem látják szívesen a burkinit viselő vendégeket, azonban több fürdő is beszámolt arról, hogy volt már muszlim hölgyvendégük.

A Gellért fürdőben azt mondták, hogy nem hordhatnak náluk burkinit, mert nem vállalják annak a kockázatát, hogy bárkit is megbotránkoztat ez a viselet. Azt is mondták, hogy a külföldi hírek és a széchenyis vendégkizárás után a Gellért nem akar hasonló kellemetlenségeket.


A világiasabb muszlim hölgyek fürdőruhája a burkini


Szintén a budai oldalon a Király fürdő esetében a megkeresésünkre a vezetőség véleményét tolmácsolták: ha lehet, inkább ne őket válasszák a burkinis vendégek,


mert kicsik a medencéik [!],

és egyébként is a Király egy gyógyfürdő. Vagy inkább jöjjenek holnap, akkor más lesz szolgálatban.

Bár az egyik alkalmazott szerint voltak már muszlim vendégeik, de inkább a Rudast ajánlja, mert ott szerinte nagyobb eséllyel lehet burkinit viselni. Valóban, egyedül a Rudas fürdőben mondták azt, hogy természetesen hordhatnak burkinit a vendégeik, egyébként ebből még nem volt problémájuk.

A pesti oldalon a Dandár fürdőben nem lehet burkiniben fürdeni, mert a szabályzatuk tiltja a teljes test elfedését. Elmondták, hogy voltak már muszlim hölgyvendégeik, de azok rövid úszónadrágot és trikószerű felsőt viseltek, így teljesen megoldható volt a fürdőzésük. Volt azonban olyan eset is, amikor a személyzetnek kellett figyelmeztetnie a muszlim hölgyvendégeket, hogy burkinit nem hordhatnak, akik ezért elmentek, és beszereztek egy másik fürdőruhát.