Iniesta: Neymart rasszista támadás érte az Espanyol elleni meccsen

Fotó: AFP / JOSEP LAGO

-

A Barcelona klasszisa saját fülével hallotta a brazil sztárt sértegető rasszista bekiabálást. Piqué büntetést követel, a csapat edzője, Luis Enriqe viszont nem volt hajlandó kommentálni a történteket.


Az Espanyol–Barcelona (0-0) városi derbit követően a helyi Mundo Deportivo című sportlapnak nyilatkozva Andrés Iniesta, a Barca spanyol válogatott középpályása elmondta, csapattársát, a brazil Neymart rasszista inzultus érte az RCDE Stadionban.


„Hallottam a rasszista bekiabálást, ami Neymarnak szólt. Az egyik sarokból, egy alkalommal és egyetlen szurkolótól” – mondta Iniesta.


Iniesta nem hagyja, hogy bántsák Neymart


Csapattársa, Gerard Piqué – aki maga is többször került más csapatok drukkereinek célkeresztjébe – ugyan nem hallotta a bekiabálást, de határozott állásponton van a történtekkel kapcsolatban.
„Ha ez valóban megtörtént, akkor nyilvánvaló, hogy a megfelelő mértékű büntetésnek kell követnie. Aki ezt tette, az viselje a felelősséget, és ne az Espanyol összes szurkolója bűnhődjön miatta. Azonosítani kell az elkövetőket.”

A felfokozott hangulatú városi derbin kijutott a jóból a Barca legnagyobb sztárjának, Lionel Messinek és a csapat vezetőedzőjének, Luis Enriquének is, aki viszont a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón nem volt hajlandó kommentálni a történteket. Amikor a Neymar elleni állítólagos rasszista bekiabálásról kérdezték, rövid szünet után így válaszolt:
„Engem csak a futball érdekel ebből az egészből. Ha most bármit mondok, biztos, hogy kritizálni fognak miatta. Igaz, ha nem mondok semmit, akkor is” – úgyhogy inkább nem mondott semmit.

A meccs közben egyébként már a Barca korábbi alelnöke, Toni Freixa is kiírta a Twitterre, hogy nagyon reméli, hogy a Neymarnak címzett rasszista bekiabálások bekerülnek majd José Luis González játékvezetőnek a mérkőzésről szóló jelentésébe. De csalódnia kellett, ugyanis a hivatalos jelentésben nem szerepel semmilyen incidens.


Az exelnök is hallotta


A rasszizmus nem újkeletű probléma a La Ligában. 2014-ben ugyancsak a Barcelona egy brazil játékosát, Dani Alvest inzultálták, amikor banánnal dobták meg a Villareal elleni meccsen. A Villarealt akkor 12 ezer euróra megbüntették, az elkövetőt pedig két évre minden spanyolországi sportesemény látogatásától eltiltották. De büntettek már rasszizmus miatt Betis-, Atlético- vagy éppen Elche-drukkereket is.