Ingyenes oktatás: a Pinochet-diktatúra örökségétől szabadul Chile

-

A legszegényebb diákok 60 százaléka ingyen tanulhat a jövő évtől Chilében - jelentette be csütörtök este Michelle Bachelet államfő a dél-amerikai ország parlamentjének két háza előtt elmondott beszédében.


Az oktatás reformja a baloldali Bachelet-kormány programjának központi eleme. Az ingyenesség mintegy 260 ezer diákra fog vonatkozni a 18 millió lakosú országban. Ez az első lépés afelé, hogy az oktatás fokozatosan teljesen térítésmentessé váljon az országban - tette hozzá az elnök. Kifejezte azt a reményét, hogy 2018-ra sikerül a legszegényebb diákok 70 százaléka számára, 2020-ra pedig 100 százalékuk számára ingyenessé tenni az oktatást.


A chilei diákok régóta követelik, hogy az állam növelje a közoktatás színvonalát, és általában alapjaiban változtassa meg annak rendszerét, mert az 1973 és 1990 közötti Pinochet-diktatúra örökségeként az jelenleg jórészt magánkézben van és egyenlőségellenes. A diákok tiltakozása gyakran torkollott a rendőrséggel való összetűzésbe.

A chilei oktatási reform első lépését januárban hagyta jóvá a parlament. Eszerint az állam által támogatott oktatási intézményekben véget vetnek a diákok közötti válogatásnak és a nyereségérdekeltségnek. Bachelet nemrég átalakította kormányát az azt érő korrupciós botrányok miatt. Az egyik legjelentősebb eset egy hitelbotrány, amelybe az elnök fia is belekeveredett, egy másik egy kampányfinanszírozási ügy. Utóbbiban jobboldali politikusok és egy tekintélyes pénzintézet is érintett.

Michelle Bachelet tavaly lett újra Chile elnöke. A tisztséget egyszer már betöltötte 2006 és 2010 között.