Ingyen osztják a migránsirodalmat Bécsben

Fotó: Wikipedia

-

Michael Ondaatje, Man Booker-díjas kanadai író The Cat's Table (Macskaasztal) című 2011-es önéletrajzi ihletésű regényét osztják szét ingyen, százezer példányban idén Bécsben, a 15. hasonló irodalomnépszerűsítő akcióban.


A holland ősöktől Srí Lankán született író németül 2012-ben, Katzentisch címmel megjelent kalandregényének fő témája a haza és a migráció. Főhőse egy 11 éves Srí Lanka-i fiú, aki egy óceánjáró gőzös fedélzetén az 1950-es években elhagyja trópusi szülőföldjét, hogy a távoli Londonban járjon iskolába. A hajón, majd Angliában sokféle kultúrájú emberrel ismerkedik meg és él át kalandokat.Michael Häupl bécsi főpolgármester örömét fejezte ki, hogy erre a könyvre esett a választás:


Az irodalom segít másokat megérteni, mások helyzetébe beleélni magunkat, és ezzel nagy mértékben elősegíti a kölcsönös tiszteletet, amely oly fontos ezekben az időkben.

Ondaatje 1943-ban született Colombóban, 1954-ben édesanyjával Londonba, majd 1962-ben Kanadába költözött. Legsikeresebb regénye a Man Booker-díjas Az angol beteg, amelynek főhősét Almásy László magyar kalandorról mintázta, és amelyből kilenc Oscar-díjjal jutalmazott játékfilm készült.