Ingyen adták Hitler könyvét

-

Az Il Giornale vásárlói egy amerikai könyvet is kaptak ajándékba. Tiltakozik az olasz kormányfő.


A konzervatív milánói Il Giornale napilap szombati kiadásához mellékelte Adolf Hitler Mein Kampf című manifesztumát. A lap tulajdonosa Paolo Berlusconi, aki Silvio Berlusconi korábbi miniszterelnök fivére. A kiadvány éppen az olaszországi helyhatósági választások közepén jelenik meg. Az Il Giornale emelt árú szombati számának vásárlói az újság mellé ingyenesen megkapták a Mein Kampfot és William L. Shirer amerikai újságíró A harmadik birodalom felemelkedése és bukása című könyvét.

Az újság könyvsorozatot tervez a náci harmadik birodalom történetéről, és azzal védekezett, hogy a Mein Kampf olvasása "valódi ellenszer a nemzetiszocializmus mérgével szemben". Allessandro Sallusti főszerkesztő arra is hivatkozott, hogy a Mein Kampf kiadása tartalmazza egy, a korszakkal foglalkozó olasz történész kritikai megjegyzéseit. Céljuk "a gonosz tanulmányozása" volt, és annak megakadályozása, hogy ez még egyszer megtörténjen - írta Sallusti.

"Undorítónak találom, hogy egy olasz újság ajándékba adja Hitler Mein Kampfját" - írta Matteo Renzi olasz kormányfő Facebook-oldalán. Giuseppe Sala milánói polgármester a kiadást "szégyennek" minősítette, és mindazok megsértésének, akik a náci diktatúrától szenvedtek. Laura Boldrini, az olasz képviselőház elnöke Twitter-bejegyzésében a holokauszt emlékének tiszteletben tartására szólított fel. Renzo Gattegna, az olaszországi zsidó hitközségek szövetségének elnöke szerint a Mein Kampf ingyenes kiadása "méltatlan" tett volt.