Ingatlanok lefoglalása jöhet a menekültek miatt Németországban?

-

A bajor miniszterelnök bírálta a szövetségi kormányzatot, szerinte katasztrófával fenyeget a németországi menekültügyi helyzet, és előfordulhat, hogy le kell foglalni ingatlanokat a menedékkérők elhelyezéséhez - írta szerdán a Münchner Merkur című lap.


A szövetségi intézményeknek rá kell ébredniük, hogy milyen súlyú gonddal került szembe Németország, és "az egész apparátusnak bele kell húznia" a munkába. "Ki kell jönni az álomgyárból a való világba" - mondta a bajor kabinet zárt ülésén résztvevők beszámolói szerint Horst Seehofer.

A bajor konzervatív CSU elnöke hangsúlyozta, hogy aki a menekülthelyzet kezelésének bajor irányvonalát bírálja megoldási javaslatok felvázolása nélkül, az elsők között bukhat meg, "amikor átgázol rajtunk a valóság" - írta online kiadásában a müncheni lap.

Seehofer az ülésen jelezte, hogy a bajor kormány szükség esetén drasztikus intézkedéseket tesz. A menedékkérők elhelyezéséhez télen nagyobb mértékben lesz szükség egyházi intézményekre, laktanyákra, közintézményekre, és ezeket az ingatlanokat a kormány "szükség esetén lefoglalja" - mondta a miniszterelnök. Szerinte azt is meg kell fontolni, hogy a nyugat-balkáni menedékkérők elkülönítésére az eddig tervezett kettő helyett három befogadóközpontot hozzanak létre a tartományban.

Júliusban olyan sok menedékkérő érkezett Németországba, mint soha korábban egy hónap alatt: 79 ezer menedékkérőt regisztráltak. Az év eleje óta pedig már 300 ezernél is több menedékkérőt vett nyilvántartásba a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF), ami 100 ezerrel meghaladja a tavaly egész évben regisztrált számot.

A bajor kormány szerint a nyugat-balkáni menedékkérők ügyét gyorsított eljárással kell elbírálni, és vissza kell küldeni vagy szállítani a hazájába mindenkit, aki nem szorul védelemre.

A nyugat-balkáni térségből származik a németországi menedékkérők több mint 40 százaléka. Kérelmeiket a BAMF szinte kivétel nélkül elutasítja, arra hivatkozva, hogy hazájukban nincs háború vagy üldöztetés, ezért nem jogosultak a menekült-, oltalmazott vagy befogadott státusra.