Infarktust és sztrókot kapott, másfél órát várt a mentőkre

-

Az M0-son lett rosszul, a segítség csak nem akart megérkezni. A kórházban kiderült, hogy rossz a CT.


A 37 éves nő a hétéves lányát vitte hazafelé, amikor az autópályán rosszul lett. A kocsit még sikerült a leállósávba manővereznie, sőt, még maga hívta a mentőket, szólt a családjának is, hogy jöjjenek, mert baj van, majd elvesztette az eszméletét – írja a Népszabadság. Az első hívás, amit még az asszony kezdeményezett, alig valamivel hat óra után történt, ezt követően a család és a barátok ismételt sürgetésére, 18 óra 55 perckor a mentőirányítás azzal nyugtatta őket, hogy mindjárt odaér a kocsi. Az autó azonban csak nem jött. A férj ugyan látott a szemközti sávban egy villogó mentőt, amely lelassított, de azután továbbment anélkül, hogy megállt volna. A harmadik hívásnál, 19 óra 5 perckor a diszpécser azt mondta: most, ebben pillanatban indította el a rohammentőt.

A nőnek ezután sem volt túl sok szerencséje. A kórházban nem működött a CT, ez a gép kell az infúziós vérrögoldó kezeléshez. Mire elvihették volna máshová, már kicsúsztak a háromórás időablakból, amelyen belül, ha megtörténik a gyógyszeres vérrögoldás, akkor nagyobb valószínűséggel gyógyul egy elzáródásos agyi katasztrófa; a hagyományos kezelés mellett maradhat vissza szövetkárosodás. A beteg most kórházban van és gyógyul.

Az Országos Mentőszolgálat elismerte a késést. Ezt azzal magyarázták, hogy a riasztás után egy nem lélegző csecsemőhöz kértek segítséget, ezért a mentésirányító a kiküldött mentőegységet rádión átküldte arra a címre. Mint írták: abban a pillanatban ez a döntés adta a legnagyobb esélyt a gyermek életének megmentésére. Ezután egy másik mentőegységet riasztottak az asszonyhoz, aki szerintük „kontaktusképes volt, és szédülésre, zsibbadásra panaszkodott”.