Indulnak az első nyugdíjas-szövetkezetek

Fotó: MTI / Varga György

-

Hamarosan elindulhatnak az első nyugdíjas-szövetkezetek. Az országos lefedettségű Szomszédok esetében a nyugdíjasok várhatóan már júliusban munkába állhatnak, és egy miskolci szövetkezet is benyújtotta a működéshez szükséges papírokat a cégbíróságra.


Fiák István, a diákszövetkezeteket tömörítő Diákész elnöke szerint folyamatban van a Szomszédok elnevezésű szövetkezet cégbejegyzése, a jogi procedúra várhatóan a jövő héten lezárul. Ezt követően az ország több régiójában már meg is kezdi működését a szervezet – írja a Magyar Idők.

A megrendelők a jelenlegi iskolaszövetkezetekkel szerződő cégek lesznek, és az idősek várhatóan már júliusban munkába állhatnak. A megbízók részéről óriási az érdeklődés, mert a diák munkások többsége csak szeptemberig vállal munkát, és mert minden ágazatban hatalmas az igény a tapasztalt munkaerő iránt. Fiák szerint a nyugdíjasok szaktudásuk, tapasztalatuk révén sok munkakörben akár a fiatalok betanítását is vállalhatják, ráadásul több foglalkoztató jelezte, hogy a rugalmasabb foglalkoztatási forma segítségével szívesen visszavenné korábbi alkalmazottját.

A Világgazdaság szerint a miskolci Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet tagjai akár már augusztustól dolgozhatnak. Egy miskolci irodában és egy internetes felületen is válogathatnak majd a munkalehetőségek közül. Kiss Gábor, a szervezet elnökségi tagja szerint a szövetkezethez bárki csatlakozhat. Mivel a jogszabály előírja, hogy csak vagyoni hozzájárulással lehet valaki tagja a nyugdíjas-szövetkezetnek, jelképes, 100 forintos összeget kérnek a csatlakozóktól.

Kiss szerint a nyugdíjasok főleg heti 20 óra munkavégzésre vállalkoznak. A Work Force munkaerő-kölcsönző és -közvetítő kutatása szerint a nyugdíj mellett jelenleg is aktívan dolgozó 18 százalékon felül további 59 százalék szeretne a nyugdíj mellett dolgozni, de csak 6 százalék teljes munkaidőben.