Indulhat a HÉV felújítása

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Kovács Attila

-

Több mint 1100 milliárd forintnyi EU-pénzt nyitottak meg közlekedésfejlesztésre.


Több mint 1100 milliárd forint értékben írt ki pályázatot a közlekedési hálózat fejlesztésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A négy pályázat a 2014-2020 közötti EU-fejlesztési forrásokból támogatja a bővítéseket és felújításokat, illetve az új közlekedési eszközök beszerzését.

A tárca közleményében felhívta a figyelmet: 2020-ig ennél nagyobb összegű közlekedésfejlesztési forrás egyidejű megnyitása már nem várható. Ez az összeg egyébként az erre a célra fordítható keretnek több mint a 90 százaléka.

Közel 315 milliárd forintot szánnak az országhatárok elérését könnyítő hálózatok fejlesztésére. Ebből az uniós közlekedési gerinchálózat, a TEN-T magyarországi szakaszán található közutakat fejlesztenék.

Ennél is több pénzt, 459 milliárdot különítettek el ugyanezeken a hálózatokon a vasúti és a vízi közlekedés fejlesztésére.

A másik két felhívásban a Közép-magyarországi régióban 211 milliárd forint, a kevésbé fejlett régiókban 119 milliárd forint fordítható a fenntartható városi közlekedés fejlesztésére és az elővárosi vasúti elérhetőség javítására. Itt például a budapesti agglomeráció közlekedésének fejlesztésére is jut pénzt, azon belül elsősorban a kötött pályás közösségi közlekedésre, például a HÉV vagy a budapesti pályaudvarok rekonstrukciójára.

Pénzt szánnak a pálya felújítására és új szerelvények beszerzésére is, ugyanakkor uniós pénzből támogatnák az elektronikus jegyrendszer kialakítását is. A listán – ahogy azt már korábban is tudni lehetett a fejlesztési irányt meghatározó kormányhatározatból – nincs a hármas metró felújítása.

A forrásokat a kormányhatározatban nevesített szervezetek, vagyis az állami beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a közútkezelő, a vasúttársaságok és a projektgazda önkormányzatok hívhatják le - áll a felhívásban.