Indul a hajléktalanok téli ellátási időszaka

Fotó: Vs.hu / Kozma Zsuzsi

-

A nappali melegedők összesen 7500 férőhellyel működnek.


A hajléktalanoknak a krízisidőszak végéig, jövő tavaszig az eddiginél mintegy ezerötszázzal több férőhely áll rendelkezésre az országban. Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a múlt csütörtökön azt mondta, hogy országosan a hajléktalan emberek számára 9600 férőhely áll rendelkezésre. Ennek pénzügyi fedezetét az ellátók számára biztosították. A fentieken túl összesen 7500 férőhellyel működnek nappali melegedők.

Az idén vezetik be a "vörös kód" intézményét, ami azt jelenti, hogy ha extrém hideg esetén kiadják azt, akkor a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk a hajléktalanoknak, amennyiben a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy az ellátórendszer a hajléktalant nem tudja fogadni.


Csak becslések

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat megerősített szolgálattal és a hajléktalanok előtt szükség esetén megnyitható szállásokkal készül a télre – mondta a szervezet budapesti intézményvezetője az állami tévében.

Elindul a krízisautó szolgáltatásuk, több százan vesznek részt a szeretetszolgálat munkájában és hat helyszínen nyújtanak mintegy háromszáz ember befogadására alkalmas szálláslehetőséget – mondta Biró Péter. A Máltaiak a főváros budai oldalán tevékenykednek, de a pesti oldalon is vannak gyakorlott hajléktalanellátó szervezetek.

Bíró szerint elsődleges a közterületen élők szálláshelyek felé terelését, hogy minimalizálják a krízishelyzetek kialakulását. Csak becslések vannak arról, hány hajléktalan élhet Budapesten, a szám 8-10 ezer körülire tehető. A Fővárosi Önkormányzattal jó együttműködésben vannak, szükség esetén további szálláshelyeket tudnak megnyitni és el tudják látni az érintetteket.