Indonéziában hamarosan kivégezhetnek tíz külföldit

-

Behívatták a nagyköveteket abba az indonéziai börtönbe, ahol drogkereskedelem miatt ül és vár kivégzésre tíz külföldi állampolgár. Mindez azt is jelentheti, hogy hamarosan sor kerül a kivégzésre.


A kivégzésre várók között brazil, nigériai, francia, ausztrál és Fülöp-szigeteki állampolgár is van, utóbbit egy másik börtönbe szállították, a két ausztrál állampolgár egy pár, a Bali Nine heroinkereskedő lánc kulcsfigurái. A diplomaták megerősítették, hogy behívták őket a börtönbe, írja a BBC, és bár konkrét időpontot nem mondtak nekik a kivégzésre vonatkozóan, de úgy sejtik, hogy arra pár napon belül sor kerülhet.

Az elítélteknek 72 órával a kivégzés előtt szólnia kell az ítélet-végrehajtó szervnek. Korábban az indonéziai ügyészség szóvivője azt mondta, hogy utasításba adták a kivégzés előkészítését.

A 2006-ban elítélt ausztrál pár ügyvédje szerint a jogi folyamat nem zárult le, ezért tiltakozott. A jogi folyamatokat az elítéltek országai bírálták, a kegyelmi kérvényeket az indonéz elnök idén visszadobta. A 2014 óta hivatalban lévő Joko Widodo elnök szerint a drogkereskedelem súlyos károkat okoz Indonéziának.