Indonézia deportálással fenyegeti Leonardo DiCapriót

Fotó: AFP / TIMOTHY A. CLARY

-

Az Oscar-díjas színész nyilvánosan kritizálta a ország pálmaolajiparát – válaszul a bevándorlási hivatal visszavonná DiCaprio vízumát.


A környezetvédelemben igen aktív színész március 26-án érkezett Indonéziába, majd az Instagramon posztolt egy bejegyzést, amelyben alapítványának a tevékenységét részletezi, és a pálmaolaj-kitermelés környezetromboló hatására is felhívja a figyelmet.


A színész a posztjában megemlíti, hogy a Leuser térség az egyik utolsó hely a földön, ahol olyan veszélyeztetett fajok, mint a szumátrai elefánt és az orangután, természetes környezetükben élhetnek együtt. A törékeny ökoszisztémára azonban igen káros hatással van a pálmaültetvények terjedése.Az Indonéz kormány szemmel láthatóan nem örült különösebben DiCaprio jelenlétének. „Ha kijelentéseivel hitelteleníti a kormányt és sérti Indonézia érdekeit, deportálhatjuk az országból” – mondta Ronny Sompie, a bevándorlási hivatal vezetője, aki szerint a színészt turistavízuma csak kirándulásokra jogosítja fel. „Ha más célból van az országban, és tevékenységével megzavarja Indonézia nyugalmát, a hatóságok készek őt deportálni.”


A deportálásra egy ideig még valószínűleg nem kerül sor, ugyanis DiCaprio már elhagyta az országot.