Indítás után felrobbant a SpaceX egyik hordozórakétája

Fotó: AFP / --

-

Mindössze 2 perc 19 másodpercig volt összeköttetés a Falcon 9 hordozórakéta és a NASA között. Nem tudni mitől, de a hordozórakéta felrobbant.


Két perccel az indítás után felrobbant a SpaceX amerikai magánvállalat Falcon 9 típusú hordozórakétája, amely egy teherűrhajót juttatott volna el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) - jelentette az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA).

A tájékoztatás szerint az irányítók 2 perccel és 19 másodperccel az indítás után vesztették el a kapcsolatot a hordozórakétával. A 63 méter hosszú rakétatípussal az utóbbi hat alkalommal sikerrel vittek szállítmányt az ISS-re.

A teherűrhajó csaknem 2,5 tonna terhet, élelmet, vizet, ruhát, illetve a tudományos kísérletekhez szükséges berendezéseket és anyagokat szállított volna az űrállomásra, amelynek fedélzetén jelenleg három asztronauta teljesít szolgálatot. A Nemzetközi Űrállomás legénysége még nagyjából négy hónapra elegendő élelemmel rendelkezik, a történtek így nem okoznak számukra azonnali problémát. Egyikük, Scott Kelly a Twitteren reagált a történtekre.A baleset oka nem ismert, egyelőre az irányítótorony által rögzített adatokból és videofelvételekből próbálják kikövetkeztetni, hogy mi történhetett.Elon Musk, az űrkutatási vállalat alapítója és vezérigazgatója megerősítette a balesetről szóló híreket. „Az adatok elemzése után további részleteket fogunk közölni" - írta a Twitter közösségi oldalon.Az elektromos autókat gyártó Tesla Motorst is magáénak tudó milliárdos, Elon Musk Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX) elnevezésű vállalata által gyártott, Dragon teherszállító űrhajónak ez lett volna a hetedik útja. A NASA tizenkét útra szerződött le a társasággal, az ember nélkül repülő eszköz először 2012-ben szállított utánpótlást a Föld körül 320 kilométeres magasságban keringő űrállomásra.