Indiának már van ócsított rakétája

-

A hiperszonikus rakétahajtómű tizedére csökkenti a rakomány űrbejuttatásának költségét.


Sikeresen tesztelte vasárnap a rakétakilövések költségét jelentősen csökkentő, új hiperszonikus rakétahajtóművét India – jelentette be az indiai űrkutatási szervezet (ISRO).

Ez egy hatalmas siker – mondta a kísérletről Kiran Kumar, az ISRO vezetője.

A háromtonnás, Scramjet nevű hajtóműrendszer különlegessége, hogy légköri oxigént használ az üzemanyag-égetéshez, nem pedig üzemanyag és oxidálószer keverékét.

A hajtómű lehetővé teszi, hogy a rakétafellövések költségét jelentősen csökkentsék. Jelenleg egy kilogramm rakomány világűrbe bocsátása mintegy 20 ezer dollárba (5,5 millió forintba) kerül. A Scramjet tizedére csökkenti ezt a költséget.

India belépett az ezzel a technológiával bírók tekintélyes klubjába – mondta Kumar. Mindeddig csak az Egyesült Államoknak és Ausztráliának volt ilyen.

Mióta a NASA 2011-ben leállította űrrepülő-programját, erős nemzetközi verseny kezdődött az alternatív, többször felhasználható űrhajók kifejlesztésére. Ezekkel ugyanis jelentősen lehetne csökkenteni az űrkutatás költségeit.


India saját űrkutatási programjában már komoly eredményeket ért el. A Mars körüli pályára szánt űreszközét 2013-ban indította útnak. Kutatói egy évtizeden belül akarják megépíteni és fellőni a többször felhasználható űrhajót.