Indiában is legális lett a harmadik nem

Fotó: AFP / Manjunath Kiran / AFP / Manjunath Kiran

-

Elismerte a „harmadik nem” létezését kedden az indiai legfelsőbb bíróság, a döntést áttörésként üdvözölték a transzszexuálisok jogait védő csoportok aktivistái.


„A transzszexuálisok elismerése harmadik nemként nem társadalmi vagy orvosi, hanem emberi jogi kérdés”
– mondta K. S. Radhakrisnan bíró. A legfőbb indiai bírói szervezet egyben utasította a kormányt, hogy tekintse a transzszexuálisokat „társadalmilag és gazdaságilag hátrányos” csoportnak, s biztosítson számukra a többi kisebbségi csoporthoz hasonlóan munkát közintézményekben és helyeket oktatási intézményekben. Egy Lakszmi Narajan Tripathi ismert aktivista vezette, eunuchok és transzszexuálisok jogait képviselő csoport fordult 2012-ben beadvánnyal a legfelsőbb bírósághoz jogaik elismertetését kérve.
„A mai napon most először vagyok büszke arra, hogy indiai vagyok”
– mondta az aktivista újságíróknak a bíróságon. Április elején az ausztrál legfelsőbb bíróság döntött a semleges neműek jogállásának elismeréséről. Németország és Nepál is engedélyezi az állampolgárainak, hogy X-et írjanak útlevelükbe a „neme” rovatba. Indiában a legfelsőbb bíróság decemberben viszont elutasította a homoszexualitás dekriminalizálását, így az egyneműek kapcsolata továbbra is bűncselekménynek számít az ázsiai országban. Nemrégiben egy ausztrál semleges nemű ember, Norrie nyert pert az ottani legfelsőbb bíróságon, így „nem specifikus” neműként tartják őt nyilván.


Másutt is legális a nemnélküliség

Novemberben írtuk meg, hogy Németországban nemük megjelölése nélkül is anyakönyveztetni lehet azokat az interszexuális csecsemőket, akikről születésükkor nem dönthető el egyértelműen , hogy lányok-e vagy fiúk. A BBC azt írta akkor, hogy a német belügyminisztérium szerint egyúttal az útlevelekbe is bekerül a nemnélküliség: az eddigi F (nő), M (férfi) jelzések mellett az X (nem nélküli) is szerepelhet. Korábban ugyanezt a megoldást alkalmazták Ausztráliában is. Svédországban pedig olyan óvodák működnek, ahol a hagyományos nemi szerepek közti határok ledöntéséért küzdenek, így a gyermekek nemi sztereotípiamentes oktatásban részesülnek. Az SBS összeállításából pedig kiderült: több dél-ázsiai ország (pl. India vagy Banglades) hivatalosan is elfogadja, hogy kettőnél több nem létezik, itt transznemű megjelölést kaphatnak, akik igénylik. Új-Zélandon is a német és ausztrál X-es módszert alkalmazzák, Szamoán pedig az ún. Fa'afafinék alkotnak külön nemet – ők egyébként lányként felnevelt fiúk.