India gazdasága gyorsabban növekszik, mint Kínáé. Vagy nem

Fotó: AFP / TAUSEEF MUSTAFA

-

Hivatalos jelentések szerint India gazdasága átlagosan 7,5 százalékkal növekedett 2015-ben, míg Kínáé csak 6,9 százalékkal. Szakértők azonban kételkednek a számok hitelességében.


Az indiai kormány szerint az októbertől decemberig tartó 3. negyedévben 7,3 százalékkal bővült a gazdaság az egy évvel azelőttihez képest. Ez némi visszaesést jelent a Q1 (7,6%) és Q2 (7,7%) eredményeihez mérten, de még így is figyelemre méltó. Indiában márciusig tartó fiskális évet néznek a makrogazdasági kimutatásoknál, nem naptári évet. A 4. negyedévre 7,6 százalékos GDP növekedést prognosztizál a kormány.


Számos közgazdász szerint azonban más adatokkal összevetve, sehogy sem jönnek ki a kormány által közölt optimista számok – írja a BBC. A gyengélkedő export, a tehervonatok kihasználtsága, a cement fogyasztás és a beruházások mértéke nem támasztják alá a gazdaság ilyen ütemű bővülését.

Ritika Mankar, az Ambit Capital szakértője szerint az új GDP-adatok mértékükben és irányukban is ellentmondásosnak tűnnek. Shubhada Rao, a Yes Bank vezető közgazdásza is úgy véli, hogy a számok nehezen összeegyeztethetők más adatokkal, például a mezőgazdaság szűkülésével.

Noha azt senki nem vonja kétségbe, hogy India gazdasága növekszik, a mértékével már kevesebben értenek egyet.